Britanska vlada razmatra promenu načina finansiranja BBC-a

Konzervativna vlada Borisa Džonsona, koja je sve više u raskoraku s medijima u zemlji, navela je da će održati „javne konsultacije“ o mogućnosti ukidanja krivičnog dela u slučaju kada građani ne plaćaju godišnju taksu za finansiranje javnog servisa. BBC najveći deo novca dobija od takse koju plaća svako domaćinstvo koje ima televizor. Taksa iznosi 154,5 funti (182 evra) godišnje. 

Izbegavanje plaćanja može da rezultira novčanom kaznom, ili, u retkim slučajevima, zatvorskom. Zbog neplaćanja takse u 2018. godini osuđeno je i kažnjeno više od 121.000 ljudi, od kojih je pet osoba završilo u zatvoru jer nije platilo kaznu.

BBC je najveći britanski medij koji proizvodi vesti, sportski i zabavni program na televiziji, radiju i digitalnim platformama. Njegova veličina i javno finansiranje izazivaju gnev rivala iz privatnog sektora koji tvrde da javni servis uživa nefer prednost. Kritičari javnog servisa, među kojima su brojni članovi vladajućih kozervativaca, navode da model finansiranja BBC više nije prikladan u svetu s digitalnim medijima.

Neki konzervativci tvrde i da je BBC pristrasan u korist liberala u vezi s praćenjem debate o Bregzitu koja je podelila naciju. Međutim, Džonsonova vlada negira da je njena odluka da razmotri način finansiranja javnog servisa politički motivisana.

Tagovi

Povezani tekstovi