Britanski dnevni list Gardijan poslednja žrtva ransomware napada

v2_3409_tg

Zaposlenima u britanskom dnevnom listu Gardijan rečeno je da ne dolaze u kancelarije i da će ostatak nedelje raditi od kuće a razlog bi mogao biti napad ransomwarea koji se dogodio u kasnim večernjim satima u utorak.

 

Kompanija je saopštila da je došlo do „ozbiljnog incidenta” koji je uticao na IT sisteme 200 godina starog dnevnog lista, ali ne i na njegovu internet stranicu, koja je jedan od najposećenijih novinskih portala na svetu, sa skoro 390 miliona poseta u novembru. Isto važi i za aplikacije koje su nastavile da rade uobičajeno.

 

„Verujemo da je ovo napad ransomwarea, ali nastavljamo da razmatramo sve mogućnosti”, navodi se u saopštenju Gardijana.

 

Još uvek nije jasno kojim podacima su napadači možda pristupili ili čak i ukrali, ali osetljive informacije koje se čuvaju u sistemima redakcija mogle bi da otkriju izvore Gardijana.

 

Zaposlenima je poslato nekoliko e-mailova u kojima se traži da ne dolaze u redakcije u Londonu, iako se u e-mailu Ane Bejtson, izvršne direktorke Gardijan medijske grupe, koju je potpisala i urednica Ket Vajner, kaže da su uvereni da će biti štampanog izdanja novina.

 

Gardijan se smatra jednim od najznačajnijih listova u Velikoj Britaniji i najistaknutijim među onima koji su liberalne orijentacije. Gardijan ima tiraž od oko 100.000 primeraka i desetine miliona čitalaca onlajn izdanja.

Tagovi

Povezani tekstovi