Brnabić na javnoj debati o Medijskoj strategiji: Neophodni dijalog i poverenje

Na otvaranju debate o medijskoj strategiji u Beogradu, Brnabić je ocenila da je u procesu izrade tog dokumenta neophodan dijalog i izgradnja poverenja između vlasti i novinarskih udruženja.

Bez tog kakvog takvog poverenja, mi nećemo moći da idemo dalje, rekla je Brnabić.

Ona očekuje da će Radna grupa u nekoj formi nastaviti da radi kako bi Medijska strategija bila primenjena.

Ustavni amandmani i medijske slobode su od par ekselans društvene važnosti i zato je moje prisustvo neophodno kako bih ukazala svima koliko su te dve teme važne za napredak našeg društva, ocenila je Brnabić.

Zamenica ambasadora Evropske unije Mateja Štamcar Norčič je napomenula da je Evropska komisija pozvala Srbiju da se sve zainteresovane strane uključe u izradu medijske strategije.

Ovo je pozitivan primer inkluzivnosti koji treba slediti i u drugim oblastima, rekla je Norčič.

Potrebno je, sugerisala je Norčič, stvoriti bolje okruženje za rad novinara i da je zadovoljna što je u nacrtu Medijske strategije posebna pažnja posvećena bezbednosti novinara.

Evropska komisija će nastaviti da pažljivo prati usvajanje dokumenta i njegovu primenu, najavila je Norčič, naglašavajući da slobodni mediji doprinose razvoju demokratije.

Zamenik šefa Misije OEBS Džozef Melot ocenio je da nacrt Medijske strategije nudi konkretna rešenja za probleme u medijskom sektoru i da je OEBS ponosan što je podržao izradu tog dokumenta.

Krajnji cilj je da Srbija preuzme odgovornost u pogledu slobode medija, etike i prihvatanju kritičkog i analitičkog izveštavanja o relevantnim društvenim pitanjima, naglasio je Malot.

Nadamo se da će završni dokument ostati u najvećoj meri veran sadašnjem nacrtu. Strategiju treba koristiti kao sredstvo rada za stvaranja zdravog medijskog okruženja, rekao je Malot.

On je istakao da je sloboda medija preduslov za demokratiju, a kao važan preduslov medijskih sloboda je naveo bezbednost novinara.

Napadi na novinare u Srbiji zavređuju pojačanu pažnju. U sveobuhvatnom nacrtu Medijske strategije ustanovljavaju se rešenja za jačanje vladavine prava, uveren je Malot.

On je najavio da će OEBS pratiti sprovođenje Medijske strategije i da je spreman da pomogne u razvoju relevantnog zakonodavstva.

Predsednik Radne grupe Dejan Stojanović veruje da je Radna grupa dala sve od sebe i napravila dobar dokument koji će pomoći u promociji medijskih sloboda u Srbiji.

Nakon uvodnog obraćanja premijerke i zamenika ambasadora EU i OEBS počela je javna debata o nacrtu Medijske strategije. Debate su do sada održane u Novom Sadu, Nišu i Čačku. 

Tagovi

Povezani tekstovi