Brnabić: Poklon majica s likom Vučića i natpisom „Istina“ je pokušaj provokacije, ali i dokaz demokratije

„Bilo je pokušaja provokacija za koje smatram da nisu u redu, zato što je u redu da neko provocira kada sam ja prisutna s natpisima i slikama mene, ali ne nekog drugog. Ali, to je demokratija. To je u redu. I nikome se ništa neće desiti kao što se ni u jednom otvorenom demokratskom društvu nikome ništa neće desiti ili se nikom ništa ne bi desilo“, rekla je premijerka.

Ona je smatra da za društvo nisu dobre priče o tome da u Srbiji nema slobode medija i da vlada diktatura, jer se tako ne može napredovati.

„Mi možemo da nastavimo da pričamo da nema slobode medija, da u Srbiji vlada diktatura, i da svaki dan – iz dana u dan, Vlada i predsednik Republike dokazuju nešto upravo suprotno. Ako ćemo toga da se igramo – možemo. Ali ja mislim da to nije dobro za društvo. Mislim da to dalje samo odvaja naše društvo na leve i desne, gornje i donje, crne i bele i da mi tako ne možemo napred. Ali ja tu ništa ne mogu da uradim, osim onog što radim svaki dan, saslušam sve i pristanem na svaku provokaciju, performans i pitanje i dam odgovor. To je moja odgovornost i uloga kao predsednice Vlade“, rekla je Ana Brnabić.

„Izazovi- regionalna stabilnost, dijalog sa Prištinom, medijska strategija…“

Ona je takođe izjavila da će neki od velikih izazova u narednoj godini biti održavanje regionalne stabilnost, nastavak dijaloga sa Prištinom, izmene Ustava.

Kao najveće uspehe navela je otvaranje Narodnog muzeja posle 15 godina, održavanje brenda IMT,  nalaženje strateškog partnera za RTB Bor, davanje Aerodroma Nikola Tesla u koncesiju, uvođenje digitalnih udžbenika u škole, prijem 1.000 doktoranata na institute i fakultete u Srbiji.

Ona je ocenila da postoji mnogo toga što se može bolje uraditi u narednoj godini.

„Nadam se da ću sutra dobiti prvi Nacrt medijske strategije“

Premijerka je najavila i da će sutra, 27. decembra imati sastanak sa predstavnicima Radne grupe za izradu medijske strategije i da se nada i da će dobiti prvi Nacrt medijske strategije na kojem će se dalje raditi.

„Nadam se da ću dobiti prvi Nacrt medijske strategije, na kojem ćemo onda dalje zajedno raditi. Mislim da će početak 2019. godine verovatno biti obeležen i javnom raspravom o medijskoj strategiji“, rekla je Brnabić.

Ona je zahvalila svima koji su učestvovali u Radnoj grupi i svim međunarodnim partnerima iz EU u Srbiji, Kraljevini Norveškoj i drugima.

„Radna grupa je radila na ovom nacrtu, nisam se bavila detaljima, dok ne dobijem sam nacrt. Na tome su radili ljudi mnogo stručniji od mene. Ja ću ga pogledati, nadam se sutra“ , navela je ona.

Dodala je da će videti da ako postoje još neka otvorena pitanja da budu rešena, pa da onda usledi javna rasprava o Nacrtu medijske strategije.

„Ja sam uvek govorila da su sami nacrti zakona upravo nacrti koji idu na javnu raspravu da bi se dodatno unapredili i promenili i da bi svi zajedno učestvovali u ovako važnim stvarima i onda krenuli na usvajanje u Vladu, a onda na još jedan krug rasprave u Skupštini“, dodala je Ana Brnabić.

Tagovi

Povezani tekstovi