Bruka

Beograd-Novi statut Radiodifuzne ustanove Srbije skrojen je po meri sadašnjeg prvog čoveka te kuće Aleksandra Tijanića, tvrde sagovornici Kurira! Naime, da bi sebi obezbedio još jedan mandat u fotelji generalnog direktora, za ovu priliku Tijanićeve stručne službe prepravile su statut, tako da on glat prođe na predstojećem konkursu.

Prema odredbama novog statuta, javni servis može da vodi svako ko ima „visoku stručnu spremu ili je istaknuti novinar, medijski stručnjak i menadžer koji se dokazao izuzetnim rezultatima rada u radio-televizijskim kućama od nacionalnog značaja, ima najmanje 10 godina radnog iskustva, zna jedan svetski jezik i poseduje organizacione i novinarske sposobnosti dokazane u medijskom poslovanju“.


Predsednik NUNS Nino Brajović kaže za Kurir da je „očigledno da je novi statut prilagođen aktuelnom direktoru Tijaniću“.
– Standard novinarske profesije podrazumeva fakultet! Tijanića je Vlada Srbije postavila po Zakonu o javnim preduzećima i to je onda možda imalo smisla, ali sada se konkurs raspisuje po drugom zakonu i valjda je normalno da na čelu javnog servisa bude neko ko ima završen fakultet. Da apsurd bude veći, statut televizije Novi Sad predviđa fakultetsko obrazovanje za generalnog direktora! Sa druge strane, ako generalni direktor može da bude srednjoškolac, onda će to važiti i za četvoro glavnih urednika. To samo znači da ne želimo ozbiljno da menjamo stvari! – zaključuje Brajović.


Član Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA) Slobodan Đorić objašnjava da su tekst statuta sačinile stručne službe RTS, a da su ga UO RTS i Savet RRA na zajedničkoj sednici samo korigovali.
– Istina je da se stiče utisak da su uslovi za direktora pisani imajući u vidu Aleksandra Tijanića, ali Savet RRA to nije mogao da promeni! Mi jednostavno nemamo ingerencije da menjamo odredbe statuta koje se odnose na kvalifikacije generalnog direktora i glavnih urednika, već samo možemo da intervenišeno kada su odredbe u suprotnosti sa Zakonom o radio-difuziji – precizira Đorić.


On dodaje da je Savet RRA pre nekoliko dana dao saglasnost na novi statut RTS i da sada „nema nikakvih prepreka da UO raspiše konkurs za mesto generalnog direktora“.
– U Zakonu u radio-difuziji, kao ni u statutu ne postoji zakonski rok u kojem bi trebalo da se raspiše konkurs, a nije predviđeno ni u kom roku bi od raspisivanja konkursa morao da se izabere novi direktor. Međutim, logično je da se i jedan i drugi posao obave u najkraćem roku, pošto je upravo generalni direktor glavni predlagač mnogih važnih pravilnika i, takođe, predlaže glavne urednike za koje se raspisuje konkurs, a na njegove predloge UO daje saglasnost – navodi Đorić.


J.J.

Tagovi

Povezani tekstovi