Bubalo: Država neće osporavati prava malih akcionara Novosti


Međutim i posle tri presude u korist Divca, situacija još nije čista… Ne zna se šta je sa zaključkom Vlade Srbije od 16. februara, po kome je trebalo da se izvrši revizija i nova procena vrednosti Kompanije Novosti“, ističe Nikezić.


 Kad je reč o sporu koji država Srbija vodi protiv Divca tražeći od njega da nadoknadi štetu (procenjena je na oko deset miliona evra) zbog navodnog obezvređivanja državnog paketa, sva „krivica“ zasnovana je na pretpostavkama. Divac je javno izjavio da pod istim uslovima namerava da kupi sve ponuđene akcije Kompanije Novosti. Spor je još je „živ“ ali je, bez obzira na konačnu odluku, i besmislen. Sve se čini s namerom da se Divac natera da odustane od kupovine akcija Novosti, ali on to neće uraditi – tvrdi Nikezić.
Prema oceni Predraga Bubala, ministra privrede, odluka Vrhovnog suda Srbije nema veze sa utvrđivanjem odnosa u kapitalu koji poseduju Novosti. Na pitanje da li postoje različiti aršini u ponašanju prema akcionarima Kompanije Novosti od kojih jedni žele da prodaju svoje akcije Vladi Divcu, a drugi već registrovanoj firmi Konzorcijum doo koju je osnovao i bez problema registrovao Manojlo Vukotić, Bubalo je rekao da konačnu odluku donosi sud koji može da ispravi eventualnu grešku.
– Državna imovina u Kompaniji Borba zaštićena je, a kod Kompanije Novosti postoji samo spor u vezi sa delom vrednosti. Država nema nameru da osporava ono što je vezano za imovinu malih akcinara u toj kompaniji. Međutim, još traje spor oko prava i obaveza, kao i „podele“ imovine između bivše državne zajednice i Republike Srbije. Taj spor je na putu da se reši, mada ne mogu da kažem dokle se stiglo – tvrdi Bubalo.
Da podsetimo, najviša sudska instanca Srbije uvažila je žalbe pravnih zastupnika Vlade Divca i utvrdila da Agencija, prema odredbama Zakona o registraciji privrednih subjekata, nije imala pravo da prekine postupak registracije firme Divac CO, uz obrazloženje da se „čeka“ odluka vezana za postupak revizije procene vrednosti i vlasničke strukture Kompanije Novosti.


 


M. Janjić


 

Tagovi

Povezani tekstovi