Bubalo podigao rampu za Novosti

Ministar Predrag Bubalo se u rešenju kojim odbija zahtev Divca pozvao na odluku vlade kojom se traži obustavljanje trgovine akcijama ove firme, kao i na Zakon o upravnom postupku jer su pred Višim trgovinskim sudom u toku dva spora Republike Srbije zbog Novosti. Jedan spor se vodi zbog zahteva države da se privremeno zabrani trgovina akcijama, a drugi zbog vlasništva.

Jelisaveta Vasilić, pravni zastupnik Divca, rekla je da će odmah pokrenuti upravni spor zbog odbijanja da se zakonskim putem, kroz udele, uveća kapital firme „Divac ko“. Novosti su privatizovane po prethodnom zakonu i uknjiženi vlasnici su mali akcionari sa 64 odsto, PIO fond sa sedam i SCG sa 29 odsto. Republika Srbija se setila da je, kao mogući vlasnik, oštećena tek u maju prošle godine kada je nemački „Vac“ dao ponudu za preuzimanje Novosti. Nakon toga se pokreće državna mašinerija i zbog tužbe republičkog pravobranioca Trgovinski sud prošlog juna donosi privremenu meru kojom zabranjuje državnoj zajednici SCG da prodaje svoje akcije.


U međuvremenu, početkom se ove godine oglasio i Divac koji je na inicijativu grupe akcionara izrazio spremnost da kupi Novosti. Tada je iskrsnuo problem jer se ispostavilo da Divac nije isto što i Nebojša Čović ili Sava Knežević, donedavno direktor „Dijamanta“ koji su preko akcija FMP, odnosno zrenjaninske uljare, postali, mimo zvaničnog tržišta, vlasnici udela u tim fabrikama. Divcu nije dozvoljeno da na isti način postane gazda Novosti. Sud za sada ne žuri sa odlukom da li Divca, zbog pokušaja „obezvređivanja“ akcija Novosti, treba kazniti sa deset miliona evra.


Z.M.

Tagovi

Povezani tekstovi