„Bujošević i Stefanović dužni da objasne“: Sagovornici Danasa o odluci RTS da ne prenosi paradu na Dan pobede u Moskvi

rts-zgrada-9-1

Rade Veljanovski, profesor Fakulteta političkih nauka, smatra da je odluka Javnog servisa Srbije da ove godine tradicionalno ne prenosi Paradu pobede sa Crvenog trga u Moskvi, skandalozna.

“Teško je zamisliti pravi razlog takve odluke. Nikakva kreativnost ne bi mogla da sroči opravdanje takve odluke koje bi bilo prihvatljivo. Evropa mora da obeleži 9. maj i da medijski značaj tom danu, a javni servis to treba da uradi. Ovom odlukom RTS se uključio u političke razmirice u koje ne treba da se uključuje”, ukazuje Veljanovski.

 

Slobodan Georgiev, direktor programa Njuzmaks Adria, kaže da može da zamisli kako je RTS doneo takvu odluku, “ali su Bujošević i Stefanović dužni da to nam kažu – zašto ove godine nema tradicionalnog prenošenja Parade pobede”.

 

“Iako licemerna, to je dobra odluka. Takođe, na RTS-u nije bilo emisije o agresiji Rusije na Ukrajinu. Do skoro su agresiju zvali specijalna operacija Rusije. Kao javni servis, dužni su da imaju emisiju o tome”, ističe Georgiev.

 

Zoran Vuletić, predsednik Građanskog demokratskog foruma, smatra da je RTS izraz državne politike Srbije koja je konfuzna od 2004.

 

“Od tada Srbija glumi evropsku politiku, a sada je došlo do terminalne faze te politike jer nam agresija Rusije na Ukrajinu ne ostavlja prostora za dalje laganje sebe i čitavog sveta. Neubedljivo i gubitničko obraćanje predsednika Vučića nakon posete Berlinu pokazalo je kakve posledice po nas imaju odluke iz 2006. i 2008. Najvažnije su: kosovske rezolucije u okviru kojih je izglasana vojna neutralnost, Ustav sa fikcijom u preambuli, predaja energetskog sektora Rusiji u zamenu za čuvanje tobože celovitosti Srbije. Sve pobrojane odluke su donete u nacionalističkom konsenzusu i velikom zanosu kojim su nam tada Koštunica, Tadić, Nikolić, Dačić i Vučić objašnjavali kako je to trajno rešenje svih teritorijalnih i energetskih problema”, ukazuje Vuletić.

 

Kako dodaje, dovoljno je da je Rusija uz nas u Savetu bezbednosti i da ne pitamo za cenu sopstvenog života.

 

“Sada vidimo epilog takve politike koja je poslednjih deset godina kulminirala sa Nikolićem i Vučićem. Oni su dodatno čitavo društvo gurnuli u još veću samoobmanu objašnjavajući da od nas više ništa ne zavisi. Nije teško zaključiti da to nije tačno. Od Srbije zavisi kada će shvatiti: da Kosovu pre ili kasnije sledi članstvo u UN, da Putinova Rusija više nikada neće imati značaj u Savetu bezbednosti kao do sada, da Dodik ne može da radi na rasturanju BiH, da moramo da tražimo pod hitno alternativu za energente”, navodi Vuletić.

 

On smatra da kada političari u Srbiji, ne samo ovi na vlasti, konačno shvate da nema više ni najmanjeg prostora za laži u kojima živimo 30 godina onda će i RTS-u manje vremena biti potrebno da razume šta se događa u Ukrajini.

 

“Prošlo je više od dva meseca divljačkog razaranja Ukrajine, a RTS još uvek barata sa terminima specijalna vojna operacija i desio se rat. Danas su posebno zbunjeni jer je bilo najava da će Putin proglasiti opštu mobilizaciju i dodatno pripretiti vojnim arsenalom svetu pa su odlučili da ne prenose paradu iz Moskve. Možda su mogli umesto toga da repriziraju obraćanje predsednika Vučića i još jednom dokažu sav besmisao srpske politike”, kaže za naš list Zoran Vuletić.

 

Branislav Grubački Guta, osnivač Novog optimizma, se nada da je skaradnost skupa u Moskvi zabrinula čak i čelnike RTS-a.

 

“U trenutku kada ni sami ne znamo da li smo za tu ‘zlu’ Evropu ili našu ‘braću’ Ruse, nije dobro dovoditi se u situaciju da, kako bi to u komunizmu rekli, ‘zglajznemo’. Dok Komitet Otadžbinske Uprave Srpske napredne stranke ne kaže eksplicitno kuda ide Srbija do tada će biti ovakvih (ne)poteza. Mada, podsetio bih ipak i čelnike RTS-a, kao i rukovodstvo Srbije, da će i nejasno izjašnjavanje u ovoj situaciji ipak imati posledice”, ističe Grubački.

 

Tagovi

Povezani tekstovi