„Buraz imam problem sa nekom barabom i bitangom“

Suđenje pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu zbog paljenja kuće novinara Milana Jovanovića nastavljeno je iznošenjem odbrane optuženog Igora Novakovića i svedočenjem samog oštećenog Jovanovića.

Novaković je drugi osumnjičeni koji je pred sudom promenio prvobitni iskaz, nakon što je to u decembru  učinio i optuženi policajac Vladimir Mihailović, koji takođe tvrdi da je pod pritiskom policije okrivio Dragoljuba Simonovića zbog paljenja kuće.

Visokopozicionirani pripadnici MUP-a vršili pritisak

Optuženi Igor Novaković je iznošenje odbrane počeo podsećanjem na jutro 24. decembar 2018. godine kada je, kako je rekao, „protiv svoje volje otet i kidnapovan iz prostorija Centralnog zatvora i odveden u prostorije Uprave kriminalističke policije na Makišu kod Age Ciganlije.“

Oko 7 časova i 15 minuta ujutru stražar bloka 112 je, prema rečima Novakovića, došao po njega i rekao mu da se spremi jer ide na suđenje u Drugi osnovni sud. Međutim, on je odveden u  prostorije Uprave kriminalističke policije (UKP) gde su ga sačekala dva policajca, nakon toga su došla još dva, a njima se pridružila jedna žena plave kose.

Novaković je rekao da su policajci počeli da ga ispituju ali su to radili uz uvrede, pretnje i zastrašivanje.

Kada je sudija Slavko Žugić zatražio da objasni na kakve pretnje misli, Novaković je rekao da su mu policajci rekli da će dozvoliti da pozove advokata samo ako otkaže punomoćje trenutnom advokatu i uzme njihovog koji sve već zna oko postupka.

Prema Novakovićevim rečima policajci su mu takođe rekli da neće izaći iz pritvora skoro, da će biti osuđen na pet godina, da oni znaju njegovu kretnju i kretnju njegove porodice i da će imati velike probleme kada izađe.

Ovo ispitivanje je prema Novakovićevim tvrdnjama trajalo oko 6-7 sati tokom kojih je sve vreme bio vezan sa lisicama na rukama, bez mogućnosti da ide u toalet ili da jede.

Novaković je rekao da je pod pritiskom „priznao nešto što nije tačno“, a to je da je drugooptuženi policajac, Vladimir Mihailović, njemu dao novac za paljenje kuće Milana Jovanovića, da je on deo tog novca dao Aleksandru Marinkoviću koji je osumnjičen da je bacio Molotovljev koktel nakon čega je kuća izgorela.

Pored toga, Novaković je rekao da je policija od njega tražila da prizna da je organizator svega toga „Sima Ciganin“, kako je rekao da su zvali Dragoljuba Simonovića, da su okrivljeni sedeli u kafiću zajedno i da su tako smislili plan.

„Ja to nisam mogao da priznam jer to nije tačno,“ rekao je Novaković.

On je rekao da je nakon razgovora sa policajcima priznao pred zamenikom javnog tužioca Predragom Milovanovićem ono što su policajci tražili od njega iako to nije tačno.

Tokom iznošenja svoje odbrane Novaković je objasnio da okrivljenog Dragoljuba Simonovića ne poznaje osim što ga zna kao predsednika opštine Grocka.

Za Vladimira Mihailovića je rekao da ga poznaje od 2012. ili 2013. jer su išli u istu teretanu, a da je sa njim počeo intenzivnije da se viđa 2018. jer je Mihailović hteo da kupi njegov plac.

Što se tiče Aleksandra Marinkovića, njega poznaje kao komšiju jer žive u istom kraju.

Kako je došlo do ideje o paljenju

Novaković je tokom iznošenja odbrane objasnio da se početkom decembra 2018. video sa Mihailovićem i da ga je jedino zanimalo da od njega dobije dobru cenu za plac o kome su pregovarali.

Tada mu je Mihailović rekao „buraz imam problem sa nekom barabom i bitangom“ i pitao ga da li bi mogao da nađe nekoga ko bi mu pomogao.

Kada je Novaković pitao kako da mu pomogne, Mihailović je rekao „da mu se ošteti auto.“

Na te reči Novaković je odgovorio da on to ne radi, ali da može da proba da nađe nekoga.

Dva dana nakon toga, prema Novakovićevom objašnjenju, kod njega u dvorište je došao Aleksandar Marinković kako bi mu izjavio saučešće zbog smrti oca koji je nedavno preminuo.

Tokom te posete Novaković je pitao Marinkovića kada će mu vratiti novac koji mu je pozajmio tokom leta 2018. Radilo se o 500 evra koje mu je on pozajmio tako što je u crvenu kovertu na kojoj je pisao Kloki ostavio u jednom kafiću.

Pošto je Marinković rekao da je u lošoj situaciji, da novca nema i da bi mu pomogao da može, Novakoviću je, kako je rekao, pala na pamet „ta luda ideja“.

„Mali možeš li da s***** jedan auto,“ pitao je Novaković Marinkovića.

„Pod tim s***** mislio sam nešto drugo, polupati staklo, izbuštiti gume, prefarbati… Nikad nisam rekao da se zapali,“ rekao je Novaković. On kaže da ne zna kako je Marinkoviću palo na pamet da na garažu baci Molotovljev koktel.

Novaković je priznao da je rekao Marinkoviću ulicu u kojoj se nalazi auto Milana Jovanovića, da je to Mercedes sive boje i da je često parkiran ili u garaži ili ispred nje.

Prema Novakovićevim rečima Marinković mu je rekao: „Buraz, uradiću to za tebe.“

Nakon ovog razgovora Novaković kaže da Marinkovića više nikada nije video i da je u celoj stvari njega zanimalo da dobije novac koji mu se duguje. Negirao je da je on ikada dobio pare od Mihailovića za ovaj posao niti da je bilo koji novac dao Marinkoviću.

Za paljenje kuće je saznao tek kada je jutro posle paljenja kolima slučajno prolazio pored kuće i video forenzička kola i policajce koji regulišu saobraćaj, a na kolovozu obeležene trougliće ispod kojih su bile čaure.

Ko je dao novac za obnovu kuće i kako je on potršen

Nakon Novakovića sudija Žugić je pozvao novinara Milana Jovanovića da svedoči. S obzirom da je Jovanović potvrdio da ostaje pri iskazu koji je dao tužilaštvu, ovo izlaganje najviše se svelo na pitanja sudije Žugića o tome koliku je štetu pretrpeo Jovanović zbog požara. Prema odštetnom zahtevu Jovanovića, ukupna šteta koji je pretrpeo iznosi 7 miliona dinara.

Jovanović je objasnio da je kuća delimično sanirana ali da to nije kvalitet koji je nekada bio, da tamo gde su bila drvena vrata i drveni prozori sada su plastični, tamo gde je bio parket sada je laminat, garaža i celokupni alat koji je godinama kupovao je uništen potpuno, fasada nije sređena, popucala je i još uvek se vidi čađ, terasa je uništena, krov oštećen.

Jovanović je rekao da je Fondacija Slavko Ćuruvija sakupila i donirala 2 miliona i šesto hiljada dinara koje je on iskoristio da uradi elektroinstalacije koje su potpuno uništene, kanalizaciju, kupatila i tako dalje. Pored novca Fondacije, udruženje novinara iz Njujorka mu je doniralo 1900 dolara, a kako bi što pre sanirao kuću Jovanović se zadužio oko 6-7 hiljada evra i pustio oko 20 čekova. Pored svega toga, kako je rekao biće mu potrebno još oko 20 hiljada evra da sanira kuću i kupi stvari koje su izgorele.

Na pitanje sudije Žugića da li može da dokaže da je on taj novac iskoristio za sanaciju kuće Jovanović je objasnio da za svaki ekser koji je kupio postoje računi koji su dati Fondaciji Slavko Ćuruvija.

Što se tiče firmi koje su izvodile radove na kući, te firme je kako je objasnio sam pronašao i trudio se da dobije što povoljniju cenu kako bi mogao što više stvari da uradi na kući sa novcem koji je prikupljen.

Nakon ovoga izlaganja, Jovanović je želeo da prokomentariše odbranu koju su Simonović, Mihailović i Novaković dali pred sudom koje su, kako je rekao, pune lažnih informacija ali mu sudija Žugić to nije dozvolio.

Tokom te polemike Jovanović je rekao da je tokom leta 2019. kod njega u kuću došla nepoznata osoba kojoj ne zna ima koja je rekla „recite bilo koju bezobraznu cifru i proces protiv Simonovića ide pod tepih“.

Nakon pitanja advokata odbrane koja su često dovodila do polemika i upadica, sudija Žugić je zaključio ročište i sledeće zakazao za 30. mart kada se očekuje svedočenje supruge Milana Jovanovića, Jele Deljanin, kao i sudskih veštaka koji su procenjivali štetu nastalu na kući nakon požara.

 

Tagovi

Povezani tekstovi