Buzdovan

BEOGRAD – „Svi junaci nikom ponikoše i u crnu zemlju pogledaše.“ Ovaj stih iz narodne epske pesme bez problema bi danas mogao da se primeni na ministre u Vladi Srbije. Naime, na prosto pitanje dokle će se tolerisati bahato ponašanje njihovog kolege, ministra za kapitalne investicije Velimira Ilića, gotovo niko nije imao konkretan odgovor. Ili nisu želeli da ga saopšte, u strahu da će se zameriti ministru „kapitalcu“.
Podsećamo, Ilić je u krajnje primitivnom maniru, na prostački način, pre nekoliko dana izvređao urednike Kurira i novinara koji je od njega tražio izjavu. Pitanja možda nisu bila prijatna, ali su bila svrsishodna: da li je ministar o trošku kompanije „Hemofarm“ putovao u Grčku (čime je prekršio Zakon o sprečavanju sukoba interesa), odnosno da li ministar ima fakultetsku diplomu (pošto se priča da je nema).
Velji nije žao
Da se Ilić nimalo ne kaje svojih postupaka prema novinarima, svedoči i emisija BK televizije „Suočavanje“, u kojoj je Velja u četvrtak još jednom demonstrirao dobro poznatu osionost.
– Pa šta očekuje taj nazovinovinar? Zove me 18 puta na dan, normalno je da ću da ga oteram u… – reče Ilić, i pri tom se osmehnu. Voditeljka nije ni trepnula, o postavljanju pitanja „dokle više tako“ nema ni govora.
I dok Velja vedri i oblači srpskim medijima, sve pominjući opštenje sa tuđim majkama i sestrama, njegove kolege iz vlasti na to nemaju gotovo nikakav komentar. Čast izuzecima.
Među retke koji su se osmelili i Ilićevo ponašanje nazvali onako kako zaslužuje spada ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Slobodan Lalović.
– Taj njegov postupak je neprimeren, neumesan i nekorektan! Premijer Koštunica bi sa Ilićem pod hitno trebalo da razgovara. On, naprosto, mora da koriguje rečnik, jer ovako šteti sebi samom, ali i Vladi i zemlji – direktan je Lalović, koji dodaje da će lično pokušati da porazgovara sa Ilićem.
Ministar za dijasporu Vojislav Vukčević kaže da o Ilićevom napadu na Kurir uopšte nije bilo ni reči na sednici Vlade održanoj u sredu.
– Bože sačuvaj da odobravam tako nepristojno ponašanje! Uostalom, reč vaspitanje sastoji se iz dve reči: „vas“, što znači sve, i „pit“, što znači hranjenje. Dakle, hranjenje svega u duhovnom smislu. Lepo vaspitani ljudi su obično puni duhovnih vrednosti. Ili, što bi rekli stari Latini, „mudri se nikada ne ljute“ – kaže Vukčević.
Na pitanje da li bi premijer od Ilića trebalo da zatraži ostavku, s obzirom na njegove bahate istupe, ovaj ministar kaže da je stranka Nova Srbija jedina koja može da sankcioniše takvo ponašanje.
– A možda je, ipak, tema o kojoj bi najpre trebalo da se razgovara kako je moguće da se u Ilićevom ministarstvu našlo toliko nadležnosti… – navodi Vukčević.
Ministar vera Milan Radulović smatra, s druge strane, da napadi na novinare, poput ovog Ilićevog, ne ugrožavaju novinarsku slobodu.
– Ilić vas je uvredio, vi ste to napisali, ako smatrate da treba da ga tužite, učinite to, jer vam zakonska regulativa omogućava tako nešto. I to je sve. Mislim da njemu veća opomena od one koju ste vi izneli u novinama nije potrebna. Međutim, uveren sam da su prošla vremena kada su novinari mogli da stradaju zbog onoga što napišu – lakonski konstatuje ministar vera.
Stvar temperamenta
Sličan pristup imaju i njegove kolege Tomica Milosavljević i Slobodan Vuksanović. Oni ponavljaju opšte poznatu stvar – svako je odgovoran za svoje postupke.
– Javna scena, nažalost, puna je sličnih nastupa i zbog toga svako treba da odgovara za svoje postupke – kratak je bio ministar zdravlja Milosavljević.
Njegov kolega zadužen za prosvetu i sport došao je na „genijalnu“ ideju – pomiriti Ilića i uredništvo Kurira.
– Da sam ja u pitanju, siguran sam da bih insistirao na razgovoru i pomirenju. Svako reaguje prema svom temperamentu, a ljudskim razgovorom puno toga može da se učini – kaže Vuksanović.
Jedan od pozvanijih u ovoj priči, ministar za informisanje i medije Dragan Kojadinović, nije našao za shodno da reaguje na bezobrazluk svog koalicionog partnera u Vladi.
– Nemam pojma o čemu pričate, a i ne dajem izjave za Kurir – odbrusio nam je bivši novinar Kojadinović.
Na kraju, tek da ih pomenemo, na telefone su se javili, ali i brzo smislili izgovor kako su na sastancima, ministri Ivana Dulić-Marković, Radomir Naumov i Predrag Bubalo.

Tagovi

Povezani tekstovi