Čeka se deveti član sa Kosmeta

– Osam izabranih članova saveta treba da predlože kandidata za devetog člana koga takođe bira Skupštana, a kada se izabere i predsednik saveta počinjemo da radimo. Izbor člana sa Kosmeta izuzetno je važan, jer tek izborom tog devetog člana savet postaje legatamanpodseća dr Vladimir Cvetković, član ovog organa koji je bio i u prethodnom sazivu.
Ko su mogući kandidati za to mesto, još se ne zna. Cvetković podseća da predlaganje mora biti temeljno i pažljivo pripremljeno kako se ne bi ponovila sporenja koja su prošli put pratila izbor člana sa Kosova i Metohije. Mada je sumnji bilo i povodom izbora nekih drugih članova, onom sa Kosmeta glavna zemerka bila je da uopšte ne živi niti radi u južnoj pokrajini, što je inače zakonski uslov za izbor.
– Zakon je problematičan jer nije predvideo proceduru izbora tog člana sa Kosmeta, sem što je rekao da osam izabranih članova predlaže devetog sa Kosova i Metohije. Zato je i došlo do nesporazuma jer su razne kaididature stizale u Odbor za kulturu i informisanje, to je prosleđsno savetu i savet je tada na osnovu tri ponuđene kandidature izabrao jednog oko koga se posle digla prašina. Zbog te zakonske praznine može se i sada desiti slična stvar. Pretpostavljam da će i ovom prilikom stizati razne kandidature koje ćemo morati veoma pažljivo i oprezno da proverimo pre nego odlučimo koga da predložimo objašnjava naš sagovornik.
Na pitanje kada bi mogao da se konstituiše savet, dr Cvetković kaže da bi to moglo biti relativno brzo, i da bi to telo recimo za nekoliko nedelja moglo da počne da radi i donosi odluke, a pre svega da raspiše konkurs za dodelu nacionalnih frekvencija. Ukoliko se u narednih mesec dana objavi konkurs po kome prijavljivanje traje 60 dana, to znači da bi „za tri, četiri meseca država mogla da počne da prihoduje novac od raspodeljenih frekvencija“. Sada niko ništa ne plaća i to budžetu donosi prilično štete. Od 2001. u etru vlada stanje po principu „ ko se gde zatekao neka tu ostane, dok se ne raspiše konkurs“.

Tagovi

Povezani tekstovi