Cekić i Vasić odbijaju da sazovu sednicu RRA

 Članovi Saveta su ogorčeni što je bez njihovog znanja objavljen oglas u kome se poziva na prijavu kandidata za novi Upravni odbor RTS-a.


-Tri člana Saveta danima zahtevaju hitan sastanak Saveta, međutim Cekić i Vasić odbijaju da ga zakažu! Članove interesuje zašto su Cekić i Vasić prekršili sve zakonske obaveze i sami odlučili da raspišu konkurs, kao i zašto oglas pod hitno nije povučen posle oštre reakcije medija, stručnjaka i samog RTS-a-kaže za Press izvor blizak Savetu.


 Pressu je u RTS-u nezvanično rečeno da je UO ove kuće mislio upravo na Nenada Cekića i Aleksandra Vasića kada je podneo krivičnu prijavu protiv NN lica iz RRA.


-Očigledno je da neko falsifikuje odluke RRA, a pošto je lažni konkurs u medijima potpisao Cekić, on je prvoosumnjičeni za taj falsifikat! UO RTS-a traži intervenciju okružnog javnog tužioca, ali i poverenika za informacije Rodoljuba Šabića, kji mora da utvrdi da li je uopšte održan sastanak Saveta RRA na kome je bilo reči o izboru novog UO, kako su glasali članovi Saveta i da li postoji zapisnik! Međutim, tužilac još nije pozvao Cekića i Vasića da daju izjavu, a Šabić se nije oglasio-kaže naš izvor iz vrha RTS-a.


Generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić kaće da ovaj slučaj „nije posao za analitičare, političare i novinare“.


-Ovo je nadležnost visokospecijalizovane medecine i kriminalističke policije -rekao nam je kratko Tijanić.


Bivši član Saveta RRA i profesor FPN-a Miroljub Radojković tvrdi za Press da se iza oglasa za nove članove UO krije smena Aleksandra Tijanića.


-Stvar je više nego jasna, reč je o pokušaju smene Tijanića. Sad, pošto samo UO RTS-a može da smeni direktora, Savet RRA radi na tome da sruši ceo mehanizam kako bi ga smenio, ili da upozori UO „ili ćete smeniti Tijanića, ili ćete vi biti smenjeni“-objašnjava Radojković. On kaže da je razlog zašto se ovo radi vrlo jednostavan.


-Došla je nova vladajuća kooalicija, koja hoće da smeni Tijanića! Ali, UO RTS-a postoji upravo da bi sprečio direktan upliv politike u Javni servis-kaže Radojković.


Profesor FPN-a Rade Veljanovski, jedan od pisaca Zakon o radiodifuziji, kaže da RRA ne može da smenjuje članove UO „kada se nkome prohte“.


-Ako postoji neki razlog za to, on se prvo mora obrazložiti Savetu RRA, a potom UO RTS-a. Naravno,ni javnost se ne sme zaobići jer je reč o javnom servisu. Pitanje je ko je inicirao taj oglas! U medije je procurela informacija da je to učinio Nenad Cekić, ali to po zakonu jednostavno nije moguće-kaže Veljanovski.


M. Dobromirović

Tagovi

Povezani tekstovi