Cekić obara satelit

BK televizija, koja se od pre deset dana može gledati samo preko satelita i u pograničnom području prema BiH, juče se ponovo našla na udaru Saveta Republičke radiodifuzne agencije! Naime, bivši pripadnik Legije stranaca Zoran Radivojević, koji javnosti postao poznat u noći kad je u pratnji kordona policije došao da ugasi BK TV, juče je ponovo došao u tu televiziju i tražio od zaposlenih da isključe satelit preko koga emituju program.


Bivši legionar je, kako nam je rekao Miodrag Popov, u pratnji još jednog kolege izvršioca, izvesnog Žarka, koji je nekada bio zaposlen u Radiju Jugoslavija, došao s rešenjem o nastavku sprovođenja odluke RRA o privremenom oduzimanju dozvole za emitovanje programa RTV BK.


– Naši pravnici su to rešenje osporili. Tražili su da ih odvedemo da isključe satelit preko koga emitujemo program. Mi to nećemo dozvoliti. Nećemo milom, ali protiv sile ne možemo. Svi zaposleni su se okupili i branićemo BK od skandaloznog odluke Nenada Cekića. Mi nemamo silu, ali imamo kamere i reči – kaže Popov.


On je dodao da je ponovni dolazak izvršioca RRA „ponižavanje medija i medijskih sloboda, po čemu će bivši legionar ostati upamćen“.
– Nismo mu dozvolili da prekine emitovanje programa preko satelita, posle čega su oni otišli, uz pretnje da će dovesti policiju. Neka slobodno dođu, a sprečiće emitovanje našeg programa samo preko nas mrtvih – kaže Popov.


Pravni zastupnik BK TV Dejan Manojlović kaže da je pravni tim osporio rešenje prema kome se traži da se nastavi ukidanje emitovanja programa ove televizije.
– Mi nećemo da razgovaramo s izvršiocima odluke. Neka nam pošalju pravnika. Pozivamo se na zakon, na činjenicu da RRA nije dala dozvolu za emitovanje programa BK TV, te prema tome nema pravo ni da je oduzima. Takođe, pokrenut je pravni spor, zbog oduzimanja dozvole, a i zatražili smo izuzeće izvršioca odluke, bivšeg legionara, jer smatramo da je pristrasan. Oni su dužni da nam na naš zahtev odgovore, što oni nisu učinili – kaže Manojlović.


Podsetimo, signal BK TV, posle 12 godina postojanja te televizije, prestao je da se emituje 26. aprila, nakon ponoćnog upada policije u prostorije televizije s odlukom Saveta RRA o privremenom oduzimanju dozvole, gašenja predajnika i kratkotrajnog prekida programa. BK TV je nakon gašenja predajnika prešao na alternativne načine emitovanja programa, preko kablovskih operatera koji su, ubrzo po nalogu RRA, takođe, prekinuli emitovanje.


Od tada ova televizija emituje program preko satelita, a pojedine emisije preuzimaju pojedine televizijske stanice u pograničnom području prema Srbiji. Juče posle podne, RRA je naložila kompaniji Veratnet za internet komunikacije da isključe mogućnost emitovanja programa BKTV preko sajta njnjnj.bktv.com.


U obrazloženju odluke Saveta RRA o privremenom oduzimanju dozvole navedeno je da je nadležna stručna služba evidentirala „niz nepravilnosti u informativno-političkom programu Televizije RTV BK Telekom, a nakon objavljivanja odluke Saveta RRA o izdavanju dozvola za emitovanje radio i televizijskog programa 19. aprila 2006“. Zaposleni u BK TV u međuvremenu su protestovali ispred Vlade Srbije, tražeći smenu članova i predsednika RRA Nenada Cekića.


 

Tagovi

Povezani tekstovi