Ćerka Slavka Ćuruvije: „Dobili smo potvrdu da je država ubila mog oca“

Jelena Ćuruvija, ćerka Slavka Ćuruvije, izjavila je povodom današnje presude optuženima za ubistvo njenog oca, da je u reč o „istorijskom danu za Srbiju“ i jednom od najvažnijih dana za, kako je rekla, nju i njenu porodicu.

„Danas smo dobili nedvosmislenu potvrdu da je država ubila mog oca. Sudsko veće je državi poslalo poruku da ne može da ubija političke neistomišljenike, da za to koristi Državnu bezbednost i da prođe nekaznjeno“, rekla je Jelena Ćuruvija.

Ona je dodala da je ovom presudom, takođe, poslata poruka i novinarima da ipak postoji spremnost sistema i sudstva da ih brani od budućih napada.

„Drago mi je što je ovo sudsko veće svojom presudom odlučilo da se obračuna sa mračnom proslošću naše zemlje. Nadamo se da će, uprkos žalbama, Apelacioni sud potvrditi ovu presudu“, navela je Jelena Ćuruvija u izjavi za Cenzolovku.

Slavko Ćuruvija ubijen je na Uskrs 11. aprila 1999. godine usred dana ispred zgrade u kojoj je živeo. U njega je ispaljeno 17 hitaca u glavu i leđa bez šanse da preživi.

Kako piše u optužnici, on je ubijen „zbog javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje“.

Specijalni sud u Beogradu osudio je danas na maksimalne zakonske kazne od po 30 i 20 godina zatvora četvoricu optuženih pripadnika nekadašnjeg Resora državne bezbednosti zbog ubistva vlasnika i novinara „Dnevnog telegrafa“ Slavka Ćuruvije, 11. aprila 1999. godine.

Ubice Ćuruvije osuđene su ukupno na 100 godina robije. Marković i Radonjić osuđeni su na po 30 godina zatvora, a Romić i Kurak na po 20 godina robije.

Tagovi

Povezani tekstovi