Četiri godine od ubistva Jovanovića

Jovanović je ubijen 27. maja, petnaest minuta pre ponoći, iz automatskog oružja iz „golfa“ u pokretu, ispred redakcije lista u ulici 4. jula u Podgorici, kada je s posla krenuo kući. Obdukcijom je utvrđeno da je Jovanović dobio više od deset smrtonosnih rana, od kojih je umro u podgoričkoj bolnici 28. maja.


Za ubistvo Jovanovića jedini je optužen poznati crnogorski karatista Damir Mandić, koji je, nakon dve godine suđenja, oslobođen „zbog nedostatka dokaza“.


Tužilaštvo je uložilo žalbu na presudu sudije Višeg suda Radovana Mandića, nakon koje je Damir pušten iz pritvora u kome je bio dve godine. Apelacioni sud poništio je tu presudu sudije Mandića i vraio predmet na ponovno suđenje.


Porodica ubijenog urednika „Dana“, uredništvo lista, udruženje pravnika i opozicija protestovali su zbog takve presude sudije Mandića, podsetivši da je istraživanjem policijskih eksperata iz Visbadena pronađen niz dokaza koji optužuju Damira.


DNK analizom uzoraka uzetih iz vozila iz koga je pucano na Jovanovića potvrđeno je da je Mandić bio u vozilu i držao pušku iz koje je ubijen, kao i da je pio iz limenke „red bula“ nađene pored golfa iz koga je atentat izvršen.


Barutne čestice nađene su na odeći koju je nosio u noći ubistva, a kontrolom mobilnog telefona dokazano je da je u vreme ubistva Jovanovića bio u njegovoj blizini.


Oslobađajuća presuda Damiru Mandiću izazvala je oštre reakcije crnogorske javnosti, koja je upozorila da je time Crna Gora prikazana kao zemlja organizovanog kriminala.


Predstavnici Udruženja pravnika, novinara i nevladinog sektora saopštili su da je oslobađanje Mandića najozbiljnije upozorenje društvu da srlja u anarhiju, dopuštajući počiniocima najtežih krivičnih dela da prođu bez kazne.

Tagovi

Povezani tekstovi