Čija je Karićeva televizija

„S obzirom na to da su većinski vlasnici BK telekoma (53,41 odsto) ‘Evropa osiguranje’ i ‘Astra banka’, firme koje su u procesu likvidacije, i da se do praznika kao direktor u nadležnom registru vodila Bojana Lekić, nije sasvim jasno ko je i kada Marića postavio na mesto direktora i glavnog i odgovornog urednika BK TV. RRA će od BK televizije zatražiti pravno valjane dokaze o imenovanju direktora i glavnog i odgovornog urednika, kao i zapisnik sa sednice UO BK TV na kojoj je ta odluka doneta. Povodom poluistina i dezinformacija koje u formi protivzakonite kampanje sprovode BK televizija i još neki nezadovoljni učesnici konkursa, Savet RRA skreće pažnju javnosti da je proces izdavanja dozvola za emitovanje programa jasno definisan Zakonom o radiodifuziji. Tim povodom, RRA naglašava da član 53 Zakona izričito ostavlja rok od osam dana za dostavljanje obrazložene odluke Agencije učesnicima konkursa, što će Agencija pravovremeno i učiniti. Sve ostale interpretacije zakona su zlonamerne i proizvoljne. Savet RRA skreće pažnju učesnicima konkursa i javnosti da je članom 26 Zakona o radiodifuziji izričito zabranjen svaki pokušaj uticaja na rad Saveta. U tom smislu, Savet će preduzeti sve zakonske mere da zaštiti integritet rada Agencije i sopstvenih članova“, navodi se u saopštenju RRA.


– Ništa me više ne čudi od Saveta RRA, pa ni to da me zovu na informativni razgovor. Ne pada mi na pamet da se tajno sastajem sa predstavnicima RRA. Jedino ako u međuvremenu, Nenad Cekić (predsednik Saveta RRA, prim. nov.) nije postavljen za direktora BIA! Pristajem na razgovor samo u prisustvu kamera, pa nek snimaju svi koji su zainteresovani. Uostalom, rešenje o mom imenovanju je predato RRA pre razgovora sa svim televizijama koje su konkurisale za nacionalnu frekvenciju. Takođe, ja nisam direktor BK TV, već glavni i odgovorni urednik. Međutim, očigledno je da je u RRA vlada veća panika nego kod nas na BK. Nije ni čudo, budući da njihove odluke niko ne podržava, dok mi dobijamo podršku sa svih strana – rekao je za „Blic“ Milomir Marić, glavni i odgovorni urednik BK televizije, i dodao:


– Ma, mogu oni da preduzimaju šta god hoće, Srbiju ne mogu da ućutkaju. Pa, vidite da od njih peru ruke i vladajuće stranke. Naravno, mi ćemo se žaliti na odluku RRA, ali ja verujem da će ta odluka uskoro biti poništena, a Savet RRA raspušten, jer njihova odluka je uvreda za sve ljude u Srbiji. Na kraju, ne bi me čudilo i da Cekić traži tenkove da ga zaštite od nezadovoljnog naroda. Ali, ničiju glupost tenkovi ne mogu da zaštite – nisu to mogli ni kod Slobodana Miloševića, pa neće moći ni kod Nenada Cekića!


Kolegijum Televizije 5 smatra da odluke Radiodifuznog saveta o dodeli nacionalnih frekvencija mogu imati veoma ozbiljne posledice – unutrašnjost Srbije dobila je još jedan povod da izrazi već dugo tinjajući gnev protiv takozvane beogradizacije. Kolegijum smatra da odluka Saveta RRA mora biti preispitana, i ostaje u uverenje da će se to i dogoditi.


A. Novaković


 

Tagovi

Povezani tekstovi