CINS u užem izboru za nagradu Sloboda izražavanja

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) ušao je u uži izbor za nagradu Sloboda izražavanja (Freedom of Expression), koju dodeljuje Indeks cenzure (Index on Censorship) iz Britanije, u slavu pojedinaca ili grupa koji su imali značajan uticaj na borbu protiv cenzure u svetu.

Nagrade se dodeljuju u četiri kategorije: umetnost, kampanja, digitalni aktivizam i novinarstvo. Pored CINS-a, u kategoriji novinarstva su se u užem izboru našli: Bihus.info, grupa nezavisnih istraživačkih novinara u Ukrajini koja otkriva korupciju ukrajinskih zvaničnika, Mehman Huseinov(Mehman Huseynov) iz Azerbejdžana, novinar i branilac ljudskih prava koji dokumentuje korupciju i kršenje ljudskih prava u ovoj zemlji, a koji je osuđen na dve godine zatvora u martu 2017. godine nakon što je opisao zlostavljanje koje je pretrpeo u policijskoj stanici, kao i Mimi Mefo – nagrađivana novinarka iz Kameruna, gde vlada klima represije i samocenzure, a koja je uhapšena u novembru 2018, nakon što je objavila izveštaje o tome da vojska stoji iza smrti američkog misionara u zemlji. Više o kandidatima u svim kategorijama čitajte ovde.

U svom saopštenju za štampu Indeks cenzure navodi da se mnogi od 15 kandidata koji su ušli u uži izbor suočavaju sa redovnim pretnjama smrću, dok drugima preti krivično gonjenje ili progon, a neki su trenutno i u zatvoru.

U ovogodišnjem žiriju za nagradu su nagrađivana istraživačka novinarka i glavna urednica sajta Rappler.com Maria Resa (Maria Ressa), glumac i reditelj Kalid Abdala (Khalid Abdalla), naučnik i autor u oblasti računarstva dr Kejt Devlin (Kate Devlin) i pisac i aktivista Nimko Ali (Nimco Ali).

Pobednici će biti proglašeni na ceremoniji u Londonu 4. aprila, nakon čega će se pridružiti Indeksovom stipendijskom programu i dobiti posebnu obuku i podršku. Indeks cenzure  je britanska neprofitna organizacija koja objavljuje radove cenzurisanih pisaca, umetnika i prati kampanje protiv cenzure u svetu.

Među prethodnim pobednicima u kategoriji novinarstva bili su Vendi Funes (Wendy Funes), istraživački novinar iz Hondurasa koji je rizikovao život kako bi izveštavao o događajima u zemlji, sajt Maldivi Independent (Maldives Independent), među nekoliko preostalih nezavisnih medija u zemlji rangiranoj 112. od 180 zemalja u Indeksu slobode štampe Reportera bez granica (Reporters Without Borders) i Zaina Erhaim iz Sirije, koja se vratila u ratom opustošenu zemlju i grad Aleppo 2013. godine, jedna od malobrojnih novinarki koje su se bavile dvostrukom pretnjom nasilja od strane ISIS-a i predsednika Bašara al Asada (Bashar al-Assad).

Tagovi

Povezani tekstovi