Ćirilični PDV

basara

[box align=’box-left’ id=’7858′]

“Osim što neguju ćirilicu”, blagoizjavio je Ratko, “reč je listovima koji pišu o ozbiljnim temama. S obzirom na to da nisu podlegli tabloidnomžurnalizmu, odrekli su se i jednog dela tiraža, pa se nadam da će to naići na razumevanje vlade.Stotinama smo puta ovde pisali o sklonosti ovdašnjih “patriota” da svoj patriotizam unovče i da se — kad god je to moguće 

Ja se pak nadam — i to razložno — da će i Dmitrović i “čelni ljudi Politike” umesto oslobađanja od poreza dobiti Crven Ban u mesto za Crven Ban i predviđeno. Stotinama smo puta ovde pisali o sklonosti ovdašnjih “patriota” da svoj patriotizam unovče i da se — kad god je to moguće — uzdignu iznad zakona. Ostaje nam da se nadamo da im, ovoga puta, zakon neće izaći u susret. Mada… Ko zna. Novosti i Politika su dobili podršku Milorada Vučelića, a Vučela je poznat po tome što se ne bori za izgubljene stvari. Koji će se to zakon, pitam ja vas, usuditi da ustane protiv Vučelinog trogatelnog vapaja, poslušajte ga samo: “To (ćirilica i latinica) nije ni političko ni ideološko pitanje, već — pitanje svih pitanja.”

Kao da je, Bože me prosti, progovorio blaženoupkojeni Ćosić, kome se svašta može prebaciti, ali ne i to da je izbegavao poreske obaveze. Nije nepoznato da je “otac nacije” redovno — i među prvima — izmirivao svoje dugove prema državi, pa ne vidim razlog da njegovi ahbabi, obožavaoci i izmećari budu izuzeti od te obaveze.

Možda bih se i ja saglasio sa idejom da se ćirilična štampa oslobodi poreza, ako ni zbog čega, a ono zato što takozvani Nino Brajović, još jedan ćirilični akcijaš, inače gensek UNS-a, tvrdi da “tekst pisan ćiricom zauzima 20 puta veći prostor nego latinicom”, možda bih se kažem, saglasio, ali podozrevam da se pokretači akcije — dilberi i dilberke dobro poznati po tome da kad dobiju prst odmah posegnu za celom rukom — ne bi zadovoljili oslobađanjem od poreza. Izađe li im se u susret, vrlo brzo će poželeti da svi oni koji pišu ćirilicom imaju određene privilegije u odnosu na one koji pišu latinicom ili koji su — pu, pu, pu, daleko bilo — latinične veroispovesti. Osim toga, onako lično, mislim da su Politika, Novosti i Pečat vrlo dobro zalivani rasadnici duhovne bede, orijentalnog čemera i malograđanštine i da bi im — kao takvima — porez trebalo u najmanju ruku udvostručiti.

Tagovi

Povezani tekstovi