Članovi Privremenog nadzornog tela iz opozicionih stranaka odbacuju optužbe REM

mediji-1-1

Članovi Privremenog nadzornog tela za medije koji su izabrani iz redova opozicionih stranaka saopštili su, povodom optužbi Regulatornog tela za elektronske medije, da donosioci odluka u REM podrivaju i to telo i PNT.

Kako navode članovi PNT, REM ih je optužio za „dezinformacije, neprofesionalizam i političku motivisanost“ kao reakciju na, kako se navodi, soapštenje koje su ovi članovi PNT samostalno objavili.

 

Članovi PNT iz opozicije ističu da su iz REM objavili dva „separatna“ saopštenja – jedno o emisiji Decenija vlasti na N1, a drugo na dominaciju teme o ukrajinskoj krizi čime su objasnili veće prisustvo funkcionera vlasti u TV programima.

 

„Izbegnut je razgovor o emisiji “Meta porodica” na televiziji Pink, što su tražili članovi PNT koji nisu iz REM, uz spremnost da se razgovara i o emisiji Decenija vlasti. Bez tog razgovora REM je objavio saopštenje o emisiji N1“, navodi se u saopštenju članova PNT.

 

Oni ističu da su u ponedeljak, 14. marta na sednici PNT, članovi koji su izabrani na predlog opozicije pokrenuli pitanje prekomernog pojavljivanja najviših državnih funkcionera u TV programima i saopštili podatke o tome.

 

To je, kako se navodi, trebalo da bude deo razgovora o ostvarivanju Preporuka komercijalnim pružaocima medijskih usluga i Pravilnika o načinu izvršavanja obaveza javnih medijskih servisa tokom izborne kampanje. U oba dokumenta se izričito zahteva, odnosno zabranjuje da mediji omogućavaju privlegovan položaj predstavnicima vlasti u odnosu na ostale učesnike u izbornom procesu.

 

„Iako je ova tema bila prethodno najavljena u predlogu dnevnog reda, predstavnici REM u PNT su rekli da nisu spremni za taj razgovor. Dogovoreno je da se do srede o tome usaglasimo i tada obavestimo javnost, ali je već sutradan, u utorak, REM objavio separatno saopštenje o dominaciji teme ukrajinske krize, čime se objašnjava povećano pojavljivanje funkcionera. REM je takođe separatno, bez razgovora u PNT, uzorak monitorisanja u izbornoj kamapanji proširio sa televizijama u kablu Al Jazeera i Insajder. Članovi izabrani na predlog opozicije smatrali su da je potrebno da monitoring obuhvati Tanjug i K1, a i Studio B kao najgledaniju televiziju na Području Beograda, s obzirom da ćemo imati i gradske izbore. REM je ignorisao ove predloge“, navode opozicioni članovi PNT.

 

Kako se dodaje, REM već mesecima ne može da objasni zašto se u njegovom monitoringu ne vidi da jedan broj medija izrazito promoviše predstavnike vlasti.

 

„Dilema zašto se ne pojavljuje elementarno metodološko pitanje tonaliteta političkih atera kao objakata istraživanjima, kada neko o njima (sagovornici ili novinari) govori pozitvino, negativno ili neutralno, ostala je bez odgovora. Ipak, REM postavlja pitanje metodologije po kojoj smo mi došli do podataka o funkcionerskoj kapmanji. Ti podaci, sem što su potpuno očigledni, mogu se proveriti na petnaestodnevnom uzorku Dnevnika 2 RTS, merenjem trajanja priloga u kojima se pojavljuju najviši državni funkcioneri, utvrđivanjem povoda njihovog pojavljivaja i tematike o kojoj govore. Uzet je kao uzorak Dnevnik 2, upravo zao što svako može da proveri navode, bez obzira da li je profesionalni istraživač ili samo zainteresovani građanin. Analizirano je u kontinuitetu 15 dana, što omogućava stopostotnu preciznost u odnosu, na recimo rotacioni metod. Naravno, na komercijalnim televizijama je obim funkcionerske kampanje bio neuporedivo veći, što se takođe može proveriti“, kažu iz PNT.

 

Naglašavaju da zaključak koji su naveli proizilazi iz odvajanja sadržaja koji govore o razgovorima Vučića sa Makronom, Erdoganom ili ministarskom inostranih poslova Nemačke, kao i njegovo učešće od osam minuta o krizi u Ukrajini u Dnevniku 2. marta što je tretirano kao njegova predsednička, a ne promotivna aktivnost.

 

„Sve drugo, međutim, je u najvećem delu upravo ono što ne sme da se u ovom periodu događa: ‘pružanje privilegovanog položaja vlasti od strane medija’“, navode iz PNT.

 

Komentarišući saopštenje REM, kažu da se ovim problemom bave sada, kada je to „izrazito aktuelno i sada postoji mogućnost da se nešto popravi, što jeste jedan od razloga postojanja Privremenog nadzornog tela“.

 

„Iz samih saopštenja se takođe vidi ko je u odnosu na koga pristrasan, s tim što je potpuno jasno da ako je neko izabran na predlog opozicionih stranaka, on jeste tu da u njihovo ime motri na zakonitost rada medija i tu nema ničeg skrivenog. A u čije ime REM štiti one koji omogućavaju funkcionersku kampanju? I na kraju: u REM-u, u stručnoj službi, ima ljudi koji su u stanju da korektno rade svoj posao. Problem su oni koji donose odluke“, navodi se u saopštenju.

 

Tagovi

Povezani tekstovi