Članovi Saveta REM-a traže ocenu ustavnosti odredbe zakona koja nalaže njihovu smenu ove godine

Foto: NUNS
Foto: NUNS

Savet Regulatornog tela za elektronske medije danas je na hitnoj sednici odlučio da podnese inicijativu Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti odredbe novog Zakona o elektronskim medijima koja nalaže smenu njegovih članova do 4. novembra ove godine

 

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) odlučilo je danas na hitnoj sednici da podnese inicijativu Ustavnom sudu radi ocene ustavnosti odredbe Zakona o elektronskim medijima (ZEM), koja se odnosi na smenu članova Saveta ovog tela. Ovo je za Cenzolovku potvrdila predsednica Saveta Olivera Zekić.

 

Prema novom Zakonu, trenutni članovi Saveta mogu da obavljaju ovu funkciju do 4. novembra 2024 – godinu dana od stupanja na snagu ZEM-a.

 

Rok za smenu članova Saveta posledica je dogovora između novinarskih i medijskih udruženja, tadašnje premijerke Ane Brnabić i predstavnika Ministarstva informisanja i telekomunikacija tokom izmene medijskih zakona, uz posredovanje Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, Delegacije Evropske unije u Srbiji i Ambasade Norveške.

 

Procedura za izbor novih članova Saveta REM-a, koja je u nadležnosti Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Srbije, još uvek nije pokrenuta.

 

„Niko nije zadovoljan radom REM-a, a s obzirom na to da postoji društveni konsenzus da REM ne radi dobro, najmanje što ovaj saziv parlamenta može da uradi je, čim zakaže novu sednicu, da pokrene i smenu, odnosno izbor novih članova REM-a“, rekla je nedavno za N1 generalna sekreterka NUNS-a Tamara Filipović Stevanović.

 

Izvor: Cenzolovka

Tagovi

Povezani tekstovi