CME planira gubitke u Srbiji ako dobije TV licencu

Za TV ima 12 prijavljenih kandidata, a za radio devet, a devetoro članova Saveta RRA odlučivaće tajnim glasanjem o tome ko dobija osmogodišnju dozvolu za emitovanje tajnim glasanjem. Statutom RRA predviđeno je da je za izdavanje dozvole dovoljna natpolovična većina, a za njeno oduzimanje dvotrećinska.


Članovi Saveta RRA saslušali su juče predstavnike CME Sr, poslednjeg kandidata za nacionalnu televizijsku frekvenciju. Kako je saopšteno, ulog od 49 odsto ima holandska kompanija CME, a partneri u Srbiji su Slovenac Marjan Jurenec, Miroslav Đilas i Milosav Joksović. Prvi je vlasnik konsultantske firme u Sloveniji sa prebivalištem u Beogradu, a drugi pravni savetnik CME. Kompanija ima osnivački ulog u televizijama u Češkoj, Slovačkoj, Sloveniji, Ukrajini, Poljskoj i Rumuniji. Jurenec je potvrdio da je TV Nova u Hrvatskoj, čiji je parnter CME, u prošloj godini zabeležila gubitak od 12 miliona evra, ali je rekao da je reč o planiranom gubitku. Prema njegovim rečima, i u Srbiji se očekuje slična situacija: CME planira da uloži 50 miliona evra i očekuje da bude na nuli tek u četvrtoj godini rada.
Juče je počelo i propitivanje kandidata koji konkurišu za TV dozvole za područje Beograda. „Saslušan“ je ponovo Petar Komjenović, vlasnik preduzeća Interspid, koje se pojavljuje sa Fokus radijom i u trci za nacionalnu radijsku frekvenciju. U Beogradu Komjenović konkuriše sa TV Plus čiji bi glavni i odgovorni urednik bio bivši čelnik TV Politika Goran Kozić. On je zamolio članove Saveta RRA da prenesu odsutnom vladici Porfiriju (koji je takođe u ovom regulatornom telu) da ga je patrijarh Pavle „dva puta primio i zahvalio mu se na uređivačkoj politici).
Kod TV Art, najstarije komercijalne TV stanice koja emituje u Beogradu, članovi Saveta interesovali su se za način dobijanja dozvole za emitovanje, pa je došlo do smešne situacije kada su predstavnici ove televizije našli samo jednu iz 1993, ali koja važi mesec dana. Naknadno su pronašli i još jednu iz 2000. Vlasnici TV Art su Petar Kojić, Andrija Pojić i Milan Atanasković. Kojić je istakao da ova medijska kuća neće odustati od kulturnih sadržaja i pomenuo da je osim reklama, deo izvora prihoda bio i to što je TV Art vršila prenose za druge televizije (oko 250 za RTS).


J. L.


 

Tagovi

Povezani tekstovi