CNN: Asanž Ambasadu Ekvadora pretvorio u komandni centar, radio s Rusima

CNN navodi da obaveštajni podaci pokazuju kako je Asanž ambasadu pretvorio u „komandni centar“ iz kojeg je vodio seriju „štetnih otkrića“ koja su uzdrmala američku predsedničku kampanju 2016. godine. Dodaje se da je u kritičnim momentima Asanž tokom svog boravka u ambasadi imao višesatne sastanke sa Rusima i hakerima „svetske klase“.

Nekoliko nedelja pre nego što je od ruskih operativaca dobio hakovan materijal, Asanž je nabavio moćnu kompjutersku opremu koja je olakšala prenos podataka, objavio je CNN.

Ovi podaci dobijeni su na osnovu stotina obaveštajnih izveštaja, koje je za Vladu Ekvadora sačinio UC Global, privatna španska kompanija za obezbeđenje, a u koje je CNN, kako tvrdi, imao uvid.

Izveštaju predstavljaju hroniku Asanžovog kretanja i daju do sada neviđeni uvid u njegov život u Ambasadi. Oni, takođe, daju novu dimenziju izveštaju doskorašnjeg američkog specijalnog tužioca Roberta Mulera, rukovodioca istrage o ruskom mešanju u američke izbore 2016. godine, koji je kataloški opisao kako je Vikiliks pomogao Rusima da se umešaju u izbore, tvrdi CNN.

Ekvadorski obaveštajni zvaničnik potvrdio je za CNN da su obaveštajni izveštaji autentični.

CNN prenosi da sigurnosni logovi pokazuju da je Asanž lično iz Ambasade Ekvadora, u kojoj je živeo skoro sedam godina, puštao u javnost neka od otkrića do kojih su hakeri došli.

Privatna kompanija za obezbeđenje, koja je radila za ekvadorske vlasti, odmah posle američkih predsedničkih izbora pripremila je procenu Asanžovih aktivnosti, u kojoj je navela da nesumnjivo postoje dokazi o povezanosti osnivačka Vikiliksa i ruskih obaveštajnih agencija.

Džulijan Asanž je od početka negirao saradnju sa Rusijom I institirao na tome da izvot podataka koje je objavio nije ruska vlada. Takođe je rekao da bi objavio I kompromitujući materijal o Donaldu Trampu da je došao do njega.  

Britanska policija uhapsila je Asanža u aprilu ove godine, a tom prilikom zaplenjena je i njegova imovina. Britanski ministar je sredinom juna potpisao izručenje Americi, a ročište o izručenju trebalo bi da se održi tek u februaru 2020. godine.

SAD su zatražile izručenje Asanža koji se suočava s ukupno 18 tačaka američke optužnice, a ukoliko bude osuđen za špijunažu i izdaju objavljivanjem tajnih državnih dokumenata, preti mu višedecenijska kazna zatvora.

Tagovi

Povezani tekstovi