CNN počeo sa otpuštanjima uposlenika

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Izvršni direktor CNN-a je prošlog mjeseca obavijestio uposlene da predstoje “neprijatne promjene”.

CNN je u srijedu obavijestio zaposlene da su započela otpuštanja radnika što će uticati na stotine zaposlenih u ovoj međunarodnoj novinskoj mreži te označiti najdublje rezove u ovoj kući u posljednjih nekoliko godina. CNN je pak odbio reći koliko će tačno zaposlenih biti otpušteno.

 

Chris Licht, koji je u maju preuzeo dužnost izvršnog direktora mreže, poslao je dopis zaposlenima gdje im je između ostalog napisao da je “nevjerovatno teško reći zbogom bilo kojem članu CNN tima, a pogotovo mnogima”.

 

On je u dopisu naveo da će u srijedu obavijestiti “određen broj pojedinaca”, uglavnom saradnika, o tome da su otpušteni, a da će u četvrtak obavijestiti zaposlenike koji će biti otpušteni. 

 

Uposleni u ovoj kući su se počeli pripremati za otpuštanja otkako ih je Licht prošlog mjeseca obavijestio o tome da predstoje “neprijatne promjene”.

 

Licht je u oktobru, kada je nagovijestio da će uslijediti rezovi u kompaniji, primijetio da postoji “široko rasprostranjena zabrinutost zbog globalnih ekonomskih izgleda” i da CNN “mora uzeti u obzir taj rizik u svoje dugoročno planiranje”.

 

Smanjenje radnih mjesta je očekivano, piše Reuters, i dolazi u trenutku kada kompanije žele da obuzdaju troškove i smanje broj zaposlenih kako bi se pripremile za ekonomsko usporavanje.

 

Druge medijske organizacije također su smanjile troškove, a neki od njih su Disney koji je prošle sedmice kazao da kompaniju treba restrukturisati, dok je AMC Networks u utorak objavio da će otpustiti 20 posto svog osoblja. Kompanije društvenih mreža kao što su Facebook i Twitter, koje se oslanjaju na prihod od oglašavanja, takođe su dijelile otkaze posljednjih mjesec.

 

Prije ovoga otpuštanja u CNN-u, posljednji veliki rezovi koji su se dogodili u toj mreži bili su 2018. kada je oko 50 ljudi dobilo otkaz.

 

Izvor: CNN, Reuters

Tagovi

Povezani tekstovi