Čoban beži od presude

Beograd- Robert Čoban, glavni i odgovorni urednik magazina Svet, trebalo bi danas da bude priveden po nalogu sudije Prvog opštinskog suda, jer više od godinu dana odbija da primi presudu po kojoj treba da pevaču Željku Joksimoviću plati odštetu od 40.000 dinara zbog navoda da je pesma „Lane moje“ plagijat. Presuda je pre više od godinu dana izrečena u ovom sudu, ali Čobanu nikada nije uručena.

Sudija Ana Milošević zbog toga je tražila njegovo privođenje radi uručenja presude.


– Presuda je svima, osim Čobana, uručena. Više puta mu je slata poštom, a i policija u Novom Sadu je pokušala da mu je uruči, međutim bezuspešno. Presuda je slata i na njegovu kućnu, ali i na adresu Sveta, ali on nikada presudu nije primio – objašnjava Ana Milošević, koja je i portparol Prvog opštinskog suda.


Milođevićeva je objasnila da je ona ovaj slučaj nasledila od prethodnog sudije. Zbog nemogućnosti uručenja presude, naložila je i da se proveri tačna adresa Roberta Čobana, u slučaju da je promenio. Međutim, Ana Milošević je rekla da, i posle svih provera, policija nikada urednika Sveta nije zatekla kod kuće, pa su tako svi pokušaji propali. Jedino što joj je preostalo jeste da naloži njegovo privođenje.


Joksimović je podneo tužbu protiv Roberta Čobana za klevetu zbog teksta „Prevarom u Evropu: Lane moje je plagijat“, u kojem je navedeno da je pesma „Lane moje“ obrada pesme „Sen gelmez oldun“, instrumentaliste Alikana Samedova iz Azerbejdžana. Zbog insinuacija da je plagijator i prevarant, poznati pevač je zbog „povređenog ugleda i časti“ tražio odštetu od sedam miliona dinara.


U tužbi je navedeno da su veštaci muzičke struke potvrdili da evrovizijska pesma nije plagijat. Prvi opštinski sud u Beogradu presudio je u korist Joksimovića i ozvaničio da evrovizijski hit „Lane moje“ Željka Joksimovića nije kopija numere azerbejdžanskog umetnika. Istom presudom Robert Čoban proglašen je krivim za delo klevete i dužan je da popularnom pevaču isplati 40.000 dinara i snosi troškove suđenja. Tuženi urednik Robert Čoban ostao je pri tvrdnji da je „Lane“ ukradena pesma i na suđenju odbio da se izvini pevaču.


A. Savić

Tagovi

Povezani tekstovi