Čorbić: OEBS i emiteri obmanuti od RRA

U analizi koju je u maju za potrebe OEBS sačinio jedan od najvećih svetskih stručnjaka za ovu oblast Karol Jakubovič, ocenjeno je da je proces izdavanja dozvola za emitovanje radio i TV programa u Srbiji, koji je sproveo Savet Republičke radiodifuzne agencije (RRA), obeležen suštinskim nedostacima i namernim nepoštovanjem zakona. Na ovaj izveštaj OEBS burno su reagovale televizije Pink, Avala, Košava i Hepi, kao i radio stanice S, Fokus i Radio Indeks, koje su u zajedničkom saopštenju ocenile da je „RTL na različite načine želeo da iznudi dozvolu za emitovanje programa“, i da je lobiranjem u ministarstvima i diplomatskim pritiscima pokušao da kupi Treći kanal državne televizije. Ove medijske kuće su naglasile da su nacionalne frekvencije legalno dobili na javnom konkursu i da su spremne da legalno brane i odbrane konkursno pravo na emitovanje programa na nacionalnom nivou.
Direktor i glavni i odgovorni urednik TV 5 iz Niša Slavica Čorbić u razgovoru za Danas ističe da ne misli da OEBS lobira u korist RTL, jer je evidentno kršenje zakona, same procedure i kriterijuma za dodelu dozvola.
– Nedopustivo je da se uslovi konkursa menjaju izmenama i dopunama zakona dok još nije ispunjena konkursna procedura. OEBS je apsolutno pozvan da kaže svoje mišljenje i ukaže na poštovanje zakona i zakonsku proceduru kao i na uslove konkursa – kaže Čorbić. Ona objašnjava da OEBS može da ukaže da su napravljeni ozbiljni prekršaji i zloupotrebe ovlašćenja od Republičke radiodifuzne agencije (RRA) i ističe da su i OEBS i svi emiteri obmanuti, jer su očekivali apsolutnu transparentnost u primeni zakona i dodeli dozvola kako im je obećavano.
Komentarišući to što je zajedničko saopštenje radio i tv stanica stiglo iz Radio Indeksa, Čorbić kaže da je to potpuno jasno, jer „tu sede ljudi koji su vrlo bliski RRA“.
– Sve to ukazuje, pre svega na spregu političke, finansijske i medijske moći i da ne možemo da se izborimo za poštovanje zakona i pravdu. Ovo je nova velika nepravda prema emiterima – izjavila je Čorbić.
Analizu OEBS oštro je kritikovala i RRA, jer je urađena „mimo znanja i saglasnosti“ Saveta RRA i ocenio je kao „vrhunac pritisaka na rad Saveta RRA“.
Stručnjak OEBS Jakubovič je u analizi ocenio da je proces izdavanja dozvola za emitovanje radio i TV programa u Srbiji, koji je sproveo Savet RRA, obeležen suštinskim nedostacima i namernim nepoštovanjem zakona.U analizi se navodi da je Savet RRA svojom odlukom prekršio ne samo domaće zakone, već i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima. Istovremeno, ističe se i da objavljivanje kriterijuma za dobijanje dozvola posle roka za podnošenje zahteva nije u skladu sa međunarodno prihvaćenim principima, jer ti kriterijumi bi trebalo da budu objavljeni u odgovarajućem roku, kako bi podnosioci zahteva mogli da se pripreme. Osim toga, dodaje se u analizi, RRA je bez zakonskog osnova objavila i dodatne kriterijume. Jakubovič dalje navodi da akt o dodeli dozvola emiterima nema jasno definisanu proceduru za tretiranje zahteva koje njihovi podnosioci nisu uspeli da isprave u periodu od sedam dana. OEBS podseća da je Evropski sud za ljudska prava kritikovao slučajeve svojevoljnog odbijanja zahteva za dobijanje dozvole, što je u suprotnosti sa članom 10 Evropske povelje o ljudskim pravima, po kojem svako ima pravo na slobodu izražavanja. Takođe, u analizi OEBS navodi se i da Savet RRA nije obezbedio dokaze da se u donošenju odluka o dodeli dozvola za emitovanje rukovodio javnim interesom.


J. Čolak


 

Tagovi

Povezani tekstovi