"Čovek izuzet od zakona"

Knjiga je, zapravo, zbirka izjava i delova novinskih napisa generalnog direktora RTS Aleksandra Tijanića koga priređivači karakterišu kao „čoveka izuzetog od zakona“, izabranog na visoku javnu funkciju kršenjem Zakona o radiodifuziji.


Interes za Tijanićev javni dosije dobija na značaju, ocenjuje se u uvodu ovog štiva, uz pitanje koji su kvaliteti čoveka koji je Vladu Vojislava Koštunice koja se deklarisala kao legalistička naterali da zakone poštuje selektivno, po svom nahođenju.Knjiga koja je ugledala svetlost dana u velikoj meri zahvaljujući bivšem šefu Biroa za komunikacije Vlade Zorana Đinđića Vladimiru Bebi Popoviću koji je ustupio deo svoje dokumentacije predstavlja, smatra priređivač izražavajući Popoviću zahvalnost, „faktografski prikaz jedne karijere, a ne zavidljivu osvetu“.


– U ediciji ćemo objaviti javna dosijea ljudi koji su na javnim funkcijama, a ne bi trebalo da budu na njima. Ova knjiga je dosije sa izjavama Aleksandra Tijanića koje ga diskvalifikuju da obavlja funkciju generalnog direktora javnog servisa – kaže Biljana Kovačević – Vučo, predsednica Jukoma. Ona najavljuje da će uskoro Komitet objaviti javna dosijea Milorada Vučelića, Dobrice Ćosića, Brane Crnčevića i drugih perjanica Miloševićevog režima.


Aleksandar Tijanić je, pak, u izjavama datim domaćim medijima ironično zahvalio izdavaču, konstatujući da je on prvi srpski novinar o kojem je za njegova života napravljena knjiga.
Istraživanje Tijanićeve karijere seže do prvih napisa koje je objavio u NIN, koje priređivači ocenjuju kao „odbranu lika i dela“ Josipa Broza Tita: “ i Slobodana Miloševića. „U skorijoj budućnosti, kada dobijemo novčanicu od deset hiljada dinara, ona će se menjati „za dva Tita“.


Izbegavanje takvih situacija više je stvar dobrog ukusa nego političkog sluha“, pisao je Tijanić u Slobodnoj Dalmaciji 1986. „Diplomirani pravnik iz Požarevca bio je generalni direktor Tehnogasa i Beogradske banke. Zna ne samo tehniku, nego i tajne velike privrede, zna njene probleme, ali i potencijale“, piše Tijanić u zagrebačkom nedeljniku Danas 1987.


– Pozivamo nadležne da razreše Tijanića, u najhitnijem roku, da se izvine građanima Srbije i da državni tužilac postupi po zakonu – zaključuje Jukom epilog knjige, konstatujući da Tijanić ne može da ispunjava obaveze direktora javnog servisa.


B.T.

Tagovi

Povezani tekstovi