CPJ: U Gruziji osuđena 26 nasilnika zbog napada na novinare i LGBT povorku

sud

Committee to Protect Journalists (CPJ) pozdravio je osude gruzijskih vlasti koje su izrekli dvadesetšestorici nasilnika zbog njihovih napada na novinare tijekom nasilja u srpnju 2021. -Pozdravljamo te osude nad osobama koje su napale desetke gruzijskih novinara, uključujući brutalno premlaćivanje snimatelja Aleksandrea Lashkarave, rekla je Gulnoza Said, koordinatorica programa CPJ-a za Europu i središnju Aziju.

-Vlasti moraju osigurati da svi počinitelji budu pozvani na odgovornost, uključujući one koji su organizirali nasilje i one u organima vlasti koji su svojim nemarom to omogućili. Tog 5. srpnja 2021. stotine nasilnika i onih koji mrze LGBT zajednice napale su više od 50 novinara koji su pratili marš ponosa u glavnom gradu Tbilisiju.

 

Kako donosi CPJ početkom travnja, Gradski sud u Tbilisiju osudio je šest osoba zbog optužbi, uključujući nasilno sprečavanje novinara u izvještavanju te sudjelovanje u organiziranom grupnom nasilju koje je eskaliralo napadima na snimatelja TV Pirveli Aleksandrea Lashkaravu i njegovu kolegicu Mirandu Baghaturiju. Jedan od tih optuženika također je osuđen za nanošenje teške tjelesne ozljede Ilyi Tvaliashviliju, snimatelju televizijske kuće Pirveli Arkhi. Sud je tu šestoricu optuženika osudio na po pet godina zatvora. U dva druga suđenja sud je također osudio 19 drugih nasilnika na zatvorske kazne od jedne do tri godine, navode iz CPJ-a.

 

Tagovi

Povezani tekstovi