Ćutanje Er Srbije o zabrani nedeljnika podgreva sumnje o cenzuri

Mejl koji je zaposlenima uputila Milica Milaković iz menadžmenta kompanije zapalio je društvene mreže i izazvao revolt dela javnosti. Ona u prepisci daje instrukciju zaposlenima da „vode računa o novinama koje se nalaze u lounge (salonu) kao i o njihovom sadržaju“.

„Sve novine koje gosti ostave iza sebe momentalno sklonite i ne izlažite na policu. Posebno obratite pažnju na NIN, Vreme, Nedeljnik i ostale novine koje su sličnog sadržaja. Njih nikako ne izlagati“, navodi Milaković u mejlu.

Autentičnost ovog mejla Er Srbija nije osporila, a na prozivke su odgovorili jednim tvitom o tome da već par godina nemaju ugovore o kupovini i distribuciji ni sa jednim od navedenih magazina, a samim tim ni pravo da ih izlaže i stavlja na raspolaganje u svom Salonu na aerodromu. 

U odgovoru za TV N1 dodali su da Salon ima ugovore samo sa Novostima, Blicom, Alo novinama i Srpskim telegrafom, i mesečnicima poput Sveta kompjutera, Glorije i Politikinog zabavnika. 

Međutim, ostaje nerazjašnjeno kakve veze ugovori o distribuiranju imaju sa sadržajem, odnosno zašto je data izričita naredba da se vodi računa o sadržaju novina i da li se zapravo ovde radi o cenzuri. Iz ove kompanije na pitanja Raskrikavanja upućena na više adresa odbijaju da odgovore. 

Er Srbija uporno ne odgovara ni na ista pitanja stotina korisnika Tvitera. 

 

 

 

 

 

Da je reč o cenzuri i diskriminaciji medija upozorava i Medijska koalicija koja okuplja NUNS, NDNV, ANEM, AOM i LocalPress. Prema njihovim rečima, u pitanju je politička odluka iza koje stoje predstavnici vlasti. 

„Sa jedne strane, Er Srbija zabranjuje medije koji imaju kritički otklon prema vlasti i ozbiljan medijski sadržaj, a sa druge promoviše šampione u kršenju novinarskog kodeksa koji predstavljaju sramotu za novinarsku profesiju. Ovi tabloidi, kao i drugi mediji koje kompanija nudi svojim korisnicima poznati su po izuzetnoj bliskosti sa vladajućim režimom“, stoji u njihovom saopštenju.

Već viđeno

Sličan skandal sa zabranom novina na aerodromu dogodio se i 2015. godine, ubrzo nakon što je BIRN objavio istraživanje o malverzacijama sa tenderom za ispumpavanje vode iz kopa „Tamnava“. 

Ubrzo je krenula, kako su tada saopštili iz ove istraživačke mreže, široka kampanja Vlade protiv njih, a u tom periodu je i na aerodromu iznenada obustavljena distribucija njihovog magazina na engleskom, Belgrade Insight.

Regionalna direktorka BIRN-a Marija Ristić priseća se da im je distributer sa kojim su imali ugovor usmeno saopštio da vlasnici prostora – tada Aerodrom Beograd – smatraju da sadržaj Belgrade Insight novina „ne predstavlja na adekvatan način turistički potencijal Beograda“. 

Magazin se, inače, punih sedam godina pre toga bez problema prodavao na aerodromu. 

I ovaj slučaj uklanjanja NIN-a, Vremena i Nedeljnika, kako navodi Ristić za Raskrikavanje, poslednji je u nizu primera kako vlast preko državnih kompanija pokušava da ukine ionako ograničen prostor za slobodne medije. 

„Ovo je samo još jedan način da se vlast obračuna sa kritičkim glasovima“, zaključuje direktorka BIRN-a.

Tagovi

Povezani tekstovi