Ćutanje o nezakonitom radu DB

Prema pomenutim dokumentima, Cvijić je u dva navrata bio predmet obrade tajne policije tokom juna 2001, kada je prisluškivano više telefonskih razgovora. Operacija se zvala Šumadija, a „predmet obrade“, odnosno naš novinar Vuk Cvijić – „Cer 1″ i Cer M“. Pripadnik DB zadužen za slučaj bio je Slobodan Janković. U vreme prisluškivanja Vuka Cvijića šef Državne bezbednosti Srbije bio je Goran Petrović, a načelnik Sedme uprave, koja se bavi i prisluškivanjem, bio je Milorad Bracanović, optužen u slučaju ubistva Ivana Stambolića.
Nakon objavljivanja informacija, Rade Bulatović, direktor BIA, javio se prisluškivanom novinaru, potvrdio da je bilo prisluškivanja i lično ga obavestio da je Resor državne bezbednosti 2001. preduzimao mere prisluškivanja protiv njega po nalogu tadašnjih rukovodilaca RDB i ministra unutrašnjih poslova.
– Sada sprovodimo istragu i prema prvim elementima radi se o nepropisnoj primeni mera – rekao je tada Bulatović.
On je kazao i da je to bilo po nalogu tadašnjih šefova Državne bezbednosti i tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Dušana Mihajlovića, da je pronađena naredba za prisluškivanje, ali da BIA nema ista dokumenta, pošto su pomenuta dokumenta „pravljena u Službi, ali su išla nekom spolja“
Direktor BIA je tada (23. oktobra 2004.) nagovestio da će BIA poslati saopštenje redakciji Danasa o ovom slučaju do kraja te sedmice. Nakon tog susreta, u jednom razgovoru s Grujicom Spasovićem, glavnim urednikom Danasa Bulatović je ponovio svoje obećanje.
Radnici MUP Srbije su od redakcije preuzeli fotokopije dokumenata o Cvijićevom prisluškivanju, a sam Cvijić je pozvan na razgovor u policiju. MUP je saopštilo je da odgovornost za slučaj da je novinar lista Danas bio zaista predmet obrade, svakako pada na tadašnje rukovodstvo MUP Republike Srbije i Resora državne bezbednosti, koji je bio u sastavu Ministarstva.
Dušan Mihajlović, bivši ministar unutrašnjih poslova Srbije, izjavio je da nema informacija o prisluškivanju novinara Danasa Vuka Cvijića u vreme dok je on bio na čelu MUP te konstatovao da su za vreme njegovog mandata MUP Srbije i Resor državne bezbednosti Srbije „autonomno delovali“.
Okružno tužilaštvo je, prema informaciji koja je objavljena 10. novembra prošle godine potvrdilo za naš list da neće pokrenuti postupak zbog prisluškivanja novinara Vuka Cvijića, jer nema dovoljno činjenica na osnovu kojih bi pokrenulo redovan postupak. Okružnom javnom tužilaštvu, rečeno je tada, BIA nije podnela krivičnu prijavu protiv odgovornih za nezakonito prisluškivanje. Krivična prijava usledila je nešto kasnije, naime u januaru ove godine BIA je, zbog prisluškivanja novinara Vuka Cvijića i advokata Tome File podnela krivične prijave protiv Dušana Mihajlovića i Gorana Petrovića.
Nezavisno udruženje novinara protestovalo je zbog Cvijićevog praćenja, a na njihov zahtev Vrhovnom sudu Srbije da odgovori ko je naredio prisluškivanje, odgovor je stigao tek 28. marta ove godine – Vrhovni sud čiji je predsednik svojevremeno jedini bio nadležan za odobravanje prisluškivanja poručio je da ne može da dostavi podatke da li je novinar Danasa Vuk Cvijić bio prisluškivan, jer „predstavljaju državnu tajnu i nisu dostupni javnosti“. Podaci o „predlozima i odlukama koje Vrhovni sud Srbije donosi povodom predloga za odstupanje od načela nepovredivosti tajnosti pisama i drugih sredstava opštenja“ su državna tajna, „za koje je određen najveći stepen zaštite tajnosti i nisu dostupni javnosti“, te se mogu saopštavati „samo zakonom određenim državnim organima, na njihov zahtev“.
Nezvanično, Danas je saznao da je Vrhovni sud Okružnom tužilaštvu u Beogradu odgovorio da nije izdao zahtev za prisluškivanje novinara Danasa Vuka Cvijića.
Zanimljivo je da su, istovremeno s Cvijićem (a u izveštaju se navodi čak i šta je razgovarao sa majkom) prisluškivani i još neki političari, pojedini pripadnici DB, ali i MIAN Veruović, iz obezbeđenja Zorana Đinđića.


N.B.

Tagovi

Povezani tekstovi