„Da ima države, znali bismo šta se desilo“: Skrivanje istine ili su se snimci napada na Cvijića „sami izgubili“

Foto: N1
Foto: N1

Skoro mesec dana Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu čeka da mu policija dostavi snimke napada na novinara nedeljnika „Radar“ Vuka Cvijića. Ali, snimaka sa nadzornih kamera iz Kosovske ulice nema, kao ni odgovora na pitanje – gde je zapelo? Nema ni odgovora dokle se stiglo sa istragom.

 

K’o da putuje iz Australije – snimak sa nadzornih kamera na kom se potencijalno vidi napad na novinara Vuka Cvijića u nadležno tužilaštvo nikako da stigne.

 

Slalo je policiji urgenciju, pa opet ništa.

 

„Do današnjeg dana nije odgovoreno na zahtev za pružanje potrebnih obaveštenja niti su dostavljeni snimci kamera video nadzora. Dana 18.06.2024. godine upućena je urgencija nadležnoj policijskoj stanici“, saopštilo je Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu.

 

Nema ni izveštaja koji je još sredinom prošlog meseca najavio ministar unutrašnjih poslova.

 

„Sve ovo drugo što vam saopštavam, saopštavam na osnovu informacija koje dobijam od policije, a ne zbog toga što ja želim da rukovodim policijom i da glumim nekog glavnog policajca ovde ili šerifa“, izjavio je Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova.

 

Velik je Beograd i nepredvidiv kao Divlji zapad, „zagubi“ se čovek, kamoli snimci i izveštaji. Glavna i odgovorna urednica nedeljnika „Radar“, ipak, sumnja da je do GPS-a.

 

„Onog časa kad je premijerka rekla da se ne zna ko je koga udario, bilo je jasno da je to politička instrukcija da se te kamere u stvari ne pronađu“, navodi Vesna Mališić, urednica „Radara“.

 

Ali se zato ekspresno pronađu snimci kada mogu da posluže za diskreditaciju onih koji su politički nepodobni, kao u slučaju sukoba glumca Dragana Bjelogrlića i reditelja Predraga Antonijevića.

 

Stignu čak i na nacionalne frekfencije.

 

„On je sedeo gotovo ležao. Bio u nemogućoj poziciji čak i da se suprotstavi. Potpuno miran, sedi za stolom sa prijateljima… izubijan“, rekao je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije na televiziji sa nacionalnom frekvencijom.

 

„Kao pokvareni potuljeni, ja ne znam kako bih to naveo, kao najgori mogući siledžija. Zalećeš se i udaraš starijeg čoveka koji je… starijeg od sebe čoveka“, komentarisao je i Dragan Vučićević, na na televiziji.

 

Tužilaštvo je ono koje bi trebalo da vodi računa o postupku i rokovima, koji su u slučaju napada na novinare posebno kratki, objašnjava advokat Miloš Stojković. Ta institucija ne objašnjava gde je problem, ako postoji.

 

„Iako tužilaštvo mora da određeni stepen tajnosti zadrži, pogotovo kad se radi o nekim ranim fazama postupka, u okviru zakona oni bi trebalo da informišu javnost da bi se znalo dokle se sa nekim postupkom stiglo“ objašnjava Miloš Stojković, advokat.

 

„Da ima države, da ima policije, da ima volje, da nije sve instrumentalizovano – mi bismo već znali šta se dogodilo. Ali, od prvog trenutka je jasno da ta istina ne odgovara vlastima i oni pokušavaju da je sakriju“, navodi Vesna Mališić.

 

I snimci se verovatno neće ni pojaviti, kao u slučaju snimaka sa naplatne rampe Doljevac, konstatuje Mališić.

 

Šta se sa snimcima iz Kosovske dešava, iz MUP-a ne odgovaraju.

 

Izvor: N1

Tagovi

Povezani tekstovi