Odbačena tužba novinarke Mirjane Nikolić

Da li je izjava urednika da je novinar drzak dovoljan razlog za otkaz

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Prvi osnovni sud u Beogradu odbacio je kao neosnovanu tužbu nekadašnje novinarke Radio Beograda Mirjane Nikolić koja je tražila poništenje otkaza. Sud je poklonio poverenje iskazu urednice Đurđice Dragaš Vukovljak da se novinarka prema njoj ponašala drsko” što je za sudiju bilo dovoljno da otkaz smatra zakonitim.

Ovaj sud nalazi da su se u radnji tužilje 16.4.2019. godine, u njenom drskom ponašanju, kada je drsko odgovorila svom neposrednom rukovodiocu uredniku redakcije da prestane da je ispituje gde je bila i šta je radila, iako su pitanja urednika redakcije bila isključivo profesionalne prirode i u vezi sa ispunjenjem konkretnog radnog zadatka, ostvarili otkazni razlozi za otkaz ugovora o radu”, navedeno je u presudi u koju je NUNS imao uvid.

 

Mirjana Nikolić kaže za NUNS da ovakav ishod za nju, posle svega, nije neočekivan, ali da ovakva presuda najavljuje još lošiju situaciju kada je reč o slobodi medija”.

 

Ako je ova presuda moguća, a vidimo da jeste, onda to znači da svaki urednik može novinaru da napiše otkaz i da na sudu izjavi da je novinar bio drzak. Sudija nije imala niti jedan dokaz o tome, nije želela da poziva još nekog svedoka, jednostavno je primenjen system – urednica kaže da si ti drska. Šta to znači? Kriva sam što nisam bila oduševljena uređivačkom politikom RTS-a koju sprovodi uredništvo na Radio Beogradu”, rekla je Nikolić.

 

Ona je ponovila da i pored toga nikada nije prekršila radnu obavezu niti disciplinu, a da je glavni razlog za otkaz što je na jednoj konferenciji za novinare insistirala da predsednik Aleksandar Vučić odgovori na pitanje i izjasni se o tvitu Vjerice Radete, članice Srpske radikalne stranke, u kojem se brutalno vređa pokojna predsednica Udruženja majki Srebrenice Hatidže Mehmedović.

 

Sve posle toga bila je, kaže, samo uvertira za otkaz.

 

Ja sam u radiju posle tog događaja pretrpela brojna poniženja, zabrane, pretnje i na kraju otkaz. Nisam se nikad žalila, jer nisam imala kome. Na višim rukovodećim mestima su ljudi koji i jesu postavili svoje kadrove da ih bez pogovora slušaju, a ne da rade u korist novinarstva. Sada sam dočekala i presudu u kojoj se nema  reči o tome kako i zašto desi da jedna novinarka posle više od 20 godina radnog staža dođe jednog dana sa terena i reši iz čista mira, sama sa sobom da se posvađa. A urednici mirno i staloženo bez i jedne reči istrpe njenu drskost i mirno joj daju otkaz. Pa može i u to da se veruje, evo sudija je to pokazala”, istakla je ona.

 

Ocenila je da je ovakva presuda opasna i da se iskreno nada da će biti poništena.

 

***

 

Za otkaz novinarki Mirjani Nikolić u Radio Beogradu javnost je saznala pre skoro dve godine, na okruglom stolu sudova časti UNS-a i NUNS-a, kada je pred brojnim novinarima koji su diskutovali o pravu na iznošenje ličnog stava ispričala kako je ostala bez posla u javnom servisu.

 

Ona je tada rekla da je „postavila pitanje, koje se nije svidelo Radio Beogradu, na konferenciji koja je išla uživo”.

 

„Godinu dana terora sam proživela da bih dobila otkaz zbog neke nameštene svađe”, rekla je Nikolić tada pred učesnicima okruglog stola i navela da je pitanje bilo upućeno „svi znamo kome”.

 

 

Projekat  Slobodni novinari – temelj profesionalnog izveštavanja se realizuje u okviru projekta “ Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj Uniji“ koji se sprovodi u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom.

Tagovi

Povezani tekstovi