Da li se odlaže privatizacija medija?

ministarstvo-kulture-i-imformisanja-logo

[box align=’box-center’ id=’7719′]

Usvojene   Izmene i dopune Zakona o privatizaciji ne odnose se na medije, već na 17 preduzeća koja je Vlada proglasila subjektima od strateškog značaja”, rečeno je UNS-u u Agenciji za privatizaciju.

Mediji se, kažu u Agenciji, privatizuju po Zakonu o javnom informisanju i medijima i rok za njihovu privatizaciju ostaje 1. jul.

“Usvojene izmene odnose se na 17 preduzeća kojima je ovim izmenama privremeno odložena prinudna naplata od strane poverilaca. Mediji se privatizuju po drugom zakonu, po drugim rokovima i drugim modelima i tu se ništa nije menjalo,” rekli su UNS-u u Agenciji.

Na spisku 17 preduzeća je i Politika a.d. koja se, kažu u Agenciji, vodi kao preduzeće u restruktuiranju, a ne kao medij, tako da se i privatizuje kao svako drugo preduzeće“.

UNS još nije dobio zvanično tumačenje iz Ministarstva kulture i informisanja da li se izmene Zakona o privatizaciji ipak odnose i na vlasnike 72 medija koja su u javnoj svojini i koji treba da budu privatizovani, ali, kako nezvanično saznaje, izmene člana 20. Zakona o privatizaciji odnose se na sva pravna lica, što znači na sve izdavače medija.

Iz toga proizilazi da ispunjenje obaveze koju nameće član 20, a to je da se pravi nova procena vrednosti kapitala, odnosno vrednost kapitala na dan 31. decembar 2014. godine umesto 2013. automatski povlači odlaganje privatizacije kojoj je rok bio 1. jul.

Tagovi

Povezani tekstovi