Da li su Nemci svesni svoje moralne arogancije?

spigl-naslovna-strana

[box align=’box-left’ id=’7098′]

Ivo Visković, bivši ambasador u Nemačkoj

Ono što je tipično za Špigel jeste da oni sebe smatraju medijima za intelektualce. Otuda su njihove naslovne strane višeznačne i traže analizu. To je i sada slučaj. Naslovnica je atraktivna, ali ako bolje razmislite, ona ne prikazuje realnost, nego kako drugi vide Nemce. Mene je iznenadilo to što se ovaj put radi o Špigelu, jednom ozbiljnom listu. Dok sam bio u Nemačkoj, takve stvari sam viđao u Bildu, koji je
bulevarski list. Očito je ta tema od velikog javnog značaja u Nemačkoj, pa se onda i Špigel kao list morao u to upustiti. 
Ljiljana Smajlović,predsednica UNS-a

Pohvaljujem kolege iz Špigela. Ovo jeste brzopotezni humor, na prvu loptu, ali poruka je snažna. Pitam se jesu li Nemci svesni kako ih drugi vide i kakveasocijacije budi njihova sadašnja nadmoć u odnosu na ostatakEvrope. A nisam sigurna ni da li su svesni svoje moralne arogancije.
Aleksandra Joksimović, Centar za spoljnu politiku

Očigledno je reč o stavu Nemačke prema Grčkoj u smislu da je Grčka veliki dužnik, a da je Nemačka ta koja određuje pravila reformi i načine vraćanja dugovanja, gde Berlin zagovara politiku stezanja kaiša, a Grčka igra na nacionalističku kartu podsećanja na Drugi svetski rat, što neće naići na dobar prijem u nemačkoj javnosti.
Nikola Samardžić, istoričar

Ne znam da li se u Nemačkoj pokrenula Putinova agentura, ali kancelarka Angela Merkel ima sigurno manje veze sa nacizmom od grčkih ekstremista koji pozivaju na odustajanje od vraćanja dugova. Fotomontaža je odvratna i zapravo podseća u
kojoj meri su ekstremisti, i levi i desni, ono zlo koje su nameravali da prebace na kancelarku Merkel. Pravo pitanje jeste kako su Grci spiskali tuđe pare?

Tagovi

Povezani tekstovi