Da li znate šta je Google „groblje“ i ko sve tamo „počiva“

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Od kada je, pre više od 25 godina Google stupio na svetsku scenu, većina ljudi je to ime povezivala s pretraživanjem interneta. Čak je i izraz „guglanje“ ušao u svakodnevni govor.

 

Međutim,  tokom tih 25 godina, kompanija Google nudila je ceo niz usluga i proizvoda kojima su želeli da privuku nove korisnike i pruže nešto novo svetu.

 

I dok su neki proizvodi poput Androida ili YouTube-a preživeli, gomila njih nije.

 

Tačnije, Google je čak i prilično poznat po tome da lansira neku uslugu, a onda je posle svega nekoliko godina (ili čak meseci) jednostavno ukine jer je korisnici nisu prihvatili onako kako je bilo zamišljeno.

 

Da je “groblje” Googleovih proizvoda već zavidne veličine, možda najbolje pokazuje web-stranica “Killed by Google” koja na jednom mestu okuplja upravo sve Googleove proizvode koji su jednom žieli, ali su u međuvremenu ukinuti.

 

Prema trenutom popisu, do sada je ukinuto čak 293. Neke su zauvek otišle u istoriju, a neke su dobile novo ime i pridružene su nekoj drugoj usluzi.

 

Uz ime svakog “pokojnika” stoji od kada do kada je postojao, čemu je služio i kad je prestao s radom, prenosi ZIMO.

 

Ono što nije navedeno jesu “ožalošćeni”, odnosno koliko je korisnika usluga imala u trenutku gašenja. Ipak, bez obzira na to, zanimljivo je podsetiti se šta nam je sve Google nudio tokom za sve ove godine.

 

Izvor: N1

 

Tagovi

Povezani tekstovi