DA SE „GLAS ROMA“ DALEKO VIDI I – ČUJE

Pored televizije, već tri godine funkcioniše i radio program, koji slušaocima i gledaocima nudi zabavne emisije, informativni program i širok izbor muzike, prevashodno romske. Ova nezavisn televizija, prema rečima Miloša Ackovića, zamenika direktora „Glas Roma“, do danas nije primila ni jednu donaciju, niti ima sponzora. Finansira se isključivo iz svog džepa njegov otac Dragoljub Acković, sigurno najuticajniji čovek romske nacionalnosti na ovim prostorima. Nemaju značajniju pomoć čak ni od strane raznih romskih organizacija.


-Zapošljavamo dvadesetak ljudi. Radio i televizija su dvojezični, program ide i na srpskom i romskom jeziku, budući da postoji veliki broj Roma koji ne znaju ili ne žele da pričaju romski. Razlog je verovatno, lakše dobijanje posla ili nešto bolji položaj u društvu, naglašava Acković mlađi.


Goran Milošević, urednik zabavnog i informativnog segmenta na radio programu, za Nacional kaže da ova medijska kuća fokusira većinu problema Roma.


-Radio program traje non-stop, 24 časa, pokriva Beograd, i širu okolinu. Radimo sa desetak ljudi, voditelja, „tonca“, realizatora i članova marketinga. Zaživeo je naš rad na internetu, imamo svoj sajt. Takođe, prvi smo radio koji će da objavi bilo kakav incident povezan sa rasnom mržnjom i netrpeljivošću. Za sada, mi lično nismo imali problema te vrste, ali naše kolege iz Zemuna jesu. Romi su decenijama bili predstavljeni u javnosti kao prljavi i zli ljudi, koji se bave mutnim poslovima. Mi hoćemo da dokažemo da su oni samo vaši sugrađani, ljudi kao i svi drugi.


Problemi sa finansijama su samo jedan od problema koji muče ovaj tim mladih ljudi, koji su mahom obrazovani na polju žurnalistike i TV novinarstva.


-Imamo velikh problema sa predajnikom  koji je vrlo loš i potrebne su mu česte popravke. Pokušali smo to da prevaziđemo dogovorom sa kućama koje sprovode kablovsku televiziju, ali ne možemo da izdvojimo prilično veliku sumu novca da nas uključe na sve kanale-kaže Acković i dodaje da je TV „Krlo e Romengo“ za sada vidljiv na području Novog Beograda, delovima Malog Mokrog Luga, na Zvezdari, u Borči, Krnjači, Kotežu, Miljakovcu, Sremčici i Železniku.


V.J.-V.P.


 


 

Tagovi

Povezani tekstovi