Dadž: O ubistvima novinara ne sme da se ćuti u javnosti

– Niko do danas za ta ubistva nije procesuiran. Ako ćutimo o tome to bi moglo ponovo da se desi. Ne verujem da su to vrednosti koje želimo u 21. veku. Uz poštovanje želje Srbije za demokratijom, poštujmo i želju IPI za slobodu štampe – istakao je Dadž.
Kako je naveo predsednik Srbije Boris Tadić, sa ovih prostora bilo je i tačnih i netačnih informacija o zlu devedesetih.
– I sam sam svedok kako su činjenice sa ovih prostora prenošene. Samo sa istinom možemo da krenemo napred, boreći se protiv inercije i stereotipa. Bili smo društvo koje je počivalo na nepravu čitavu deceniju. Ovde je osporavan ljudski život i osnovne civilizacijske vrednosti, a kada se to osporava potrebno je mnogo vremena da se to promeni – kaže Tadić. Po njegovim rečima, demokratija u Srbiji se suočava sa teškim izazovima, ne samo sa otkrivanjem ubica novinara, nego i sa hapšenjem odgovornih za ratne zločine zbog saradnje sa Haškim tribunalom „što je preduslov za demokratiju“.


– Reči izvinjenja su pretpostavka pomirenja i to sam uradio, ali ne mogu da zaboravim da je nepravda činjena i prema mom, srpskom narodu. I danas čekam izvinjenje zbog nepravde prema mom narodu – rekao je Tadić i dodao da očekuje izvinjenje predstavnika naroda bivše Jugoslavije zbog nevinih žrtava koje su nanete srpskom narodu.
Prema njegovim rečima, bilo je istinitog izveštavanja sa prostora bivše Jugoslavije, ali i netačnog, nedovoljno istinitog, stereotipija i inercije.
Predsednik Srbije dodaje da veruje da je saradnja Srbije sa Haškim tribunalom pri kraju i da će Srbija formirati proevropsku, demokratsku vladu. Tadić je naglasio da je glavni preduslov za demokratski razvoj Srbije njeno punopravno članstvo u Evropskoj uniji i da je „mirotvorna politika i izgradnja demokratskih institucija politika Srbije u 21. veku“.
Skupu od oko 300 novinara i urednika najuticajnijih svetskih medija u ime organizacionog komiteta obratio se i Hari Štajner, koji je rekao da je sloboda štampe u svetu danas pod velikom pretnjom i da su u proteklih godinu dana u svetu ubijena 93 novinara.
Tokom četiri dana Kongresa učesnici će raspravljati o medijskoj slici o susedima, međunarodnim perspektivama procesa pomirenja i uloge medija u tom procesu, o novim tehnologijama u novinarstvu, zatim da li trka za profitom guši medije i medijske slobode i o međunarodnoj saradnji novinara.
IPI je najstarija međunarodna organizacija za promociju slobode štampe, koja okuplja vodeće urednike i novinare iz sveta. Danas će biti dodeljena nagrada Medijske organizacije Jugoistočne Evrope – SEEMO za fotografiju vezanu za prava čoveka, a u utorak će biti uručena nagrada „Free Media Pioneer 2008“, čiji je dobitnik levičarski blog političkih komentara „Talking Points Memo“ iz Njujorka.


A. Roknić

Tagovi

Povezani tekstovi