Daljinski u Crnoj Gori uklanja rijaliti iz Srbije

Međutim, oprečna su tumačenja o tome da li je ova vrsta programa zaista zabranjena ili je na snazi opcija koja roditeljima dozvoljava mogućnost da takav sadržaj ne puštaju deci što je, prema rečima vlasnika Pinka Željka Mitrovića, postojala i do sada.

– Informacija o zabrani nije tačna. Kablovski operateri su juče dobili preporuku od regulatora da omoguće korisnicima koji to hoće da uključe „parental control“, gde piše iznad kog uzrasta je program dozvoljen, te roditelji koji žele da isključe program, to mogu da učine. To nije ništa novo. Znači, ne radi se o isključivanju programa koji treba da se uključi, već o mogućnosti da ako neko neće da gleda, može da isključi. Što je uvek i mogao, ili je bar mogao da promeni kanal – kaže Mitrović za Danas. On dodaje da svako kod svoje kuće ima mogućnost da uključi „parental control“ a da je regulatorno telo u Crnoj Gori praktično obavestilo sve korisnike i operatore da ta mogućnost postoji i da kome se ne program ne sviđa, može da ga isključi „što je praktično mogao i do sada“.

Iako Željko Mitrović tvrdi da su operateri juče dobili drugo obaveštenje, odnosno uputstvo koje će umnogome izmeniti postojeći pravilnik, Elvira Cekić iz Agencije za elektronske medije CG kaže za Danas da će njihova prvobitna odluka stupiti na snagu u martu, nakon zakonskih procedura, i da se neće odnositi samo na rijaliti programe.

– Naš cilj je da ograničimo pristup svakog neprikladnog sadržaja za decu, bez obzira iz koje zemlje i sa koje televizije dolazi. Pinovanje programa će se odnositi na period između šest ujutru i 23 uveče. Međutim, ako u toku dana televizije butu emitovale i neki drugi program sem spornog, pin će biti skinut – ukazuje Cekić. Ona dodaje da ukoliko operateri ne budu striktno poštovali nalog o pinovanju, uslediće rigoroznija mera koja će značiti da će ceo program te televizije biti skremblovan, i da će gledaoci moći da ga gledaju samo ako ukucaju pin (šifru).

Iz crnogorske Nevladine organizacije Media centra izrazili su zadovoljstvo što je AEM prihvatio njihovu inicijativu kojom su, kako navode, zahtevali hitnu izmenu Pravilnika o programskim standardima u elektronskim medijima jer je to „dobar korak ka uvođenju reda u oblasti rada elektronskih medija“.

Goran Đurović, direktor Medija centra, ipak podseća da je Pravilnik o programskim standardima u elektronskim medijima usvojen još 2011.

– AEM je gotovo osam godina smišljeno izbegavala da osigura primenu člana 82 Zakona o elektronskim medijima, koji obavezuje i kablovske operatere na zaštitu maloletnika od neprimerenih sadržaja, rekao je Đurović. On je dodao da godinama televizije iz Srbije, Happy, Pink i Pink M, preko kablovskih operatera, emituju tokom celog dana „reality“ programe, u kojima se često promoviše nasilje i govor mržnje.

– Savet i direktor AEM-a Abaz DŽafić su ignorisali zakon godinama dok su kablovski operateri emitovali tokom celog dana „Parove“, „Zadrugu“ i „Farmu“. Članovi Saveta AEM i direktor nisu ništa radili na ispravljanju mnogobrojnih slučajeva kršenja zakonskih akata za čiju su primenu odgovorni, kazao je Đurović. U Media centru su, kako je naveo, sigurni da ta inicijativa ne bi bila prihvaćena da AEM nije dobila jasnu političku naredbu od vlasti da se onemogući emitovanje Happy TV i Pink televizije, koji su postali nepoželjni mediji u Crnoj Gori jer su počeli da kritikuju javne funkcionere. Stoga, navodi Đurović, i ova situacija pokazuje da „AEM nije samostalna u svom radu i da nije nezavisni regulator, jer je ignorisala kršenje zakona od televizija iz susjedne države sve dok god je to odgovaralo vlastima“.

Marić: Imaju Crnogorci i svoje rijalitije

Ograničenje emitovanja rijaliti programa odnosi se pre svega na Zadrugu koja se emituje na Pinku, i na Parove Hepi televizije. Milomir Marić, glavni urednik TV Hepi, nije se mnogo uzbudio zbog vesti koja je stigla iz susedne države. „Potpuno razumem što će u Crnoj Gori zabraniti Zadrugu i Parove. Imaju oni dovoljno svojih političkih rijalitija“, poručio je Marić za Danas

Tagovi

Povezani tekstovi