Danas“ ostao najobjektivniji

izborna-groznica_ocp_w380_h300

[box align=’box-left’ id=’4750′]

„Centar za monitoring Kuće ljudskih prava i demokratije treću nedelju zaredom analizira pisanje dnevnih listova o političkim strankama u kampanji. Analizirano je istih osam dnevnih listova (Danas, Politika, Blic, Alo, Kurir, Informer, Večernje novosti i Naše novine) kao i u prošloj nedelji.

Glavni trend kampanje – ogromna podrška medija vladajućoj SNS se nastavlja. Ova stranka favorizovana je u pet od posmatranih osam listova (Novosti, Alo, Politika, Kurir i Informer – procenat zastupljenosti od 31 do 65 odsto).

Dnevni listovi Blic i Naše novine ove nedelje nisu favorizovali nijednu stranku, dok dnevni list Danas i dalje drži ubedljivo prvo mesto i po fer tretmanu i po raznolikosti tema koje obrađuje, ali i po tome što je jedini dnevni list koji kritički piše o SNS.

I drugi zaključak – izrazito negativna kampanja koja se vodi protiv najveće opozicione stranke u dnevnim listovima Kurir i Informer potvrđuje se treće nedelje zaredom. Pri tome, dnevni list Informer se sve više fokusira i na negativnu kampanju protiv SPS (ove nedelje od devet članaka o toj stranci, sedam su negativni). Kurir je imao 14 članaka o DS i svih 14 su izrazito negativni (nasuprot tome objavljeno je 30 članaka o SNS i svi su pozitivni), navodi se u analizi Kuće ljudskih prava i demokratije, koju čine Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava, Helsinški odbor za ljudska prava i Centar za praktičnu politiku.

Tagovi

Povezani tekstovi