Daško Milinović: Moje hapšenje je politička svinjarija

U pozadini priče o privođenju novinara i njegovim tvitovima je oštra rasprava, koja se odvijala na relaciji Daška Milinovića – ili na Tviteru poznatog kao „Zapad Todorović“ i narodnog poslanika iz redova naprednjaka Vladimira Đukanovića.

Sve je počelo tvitom Đukanovića koji je bio upućen poslanici Mariniki Tepić: „Poruka Mariniki Tepić povodom njenog nezadovoljstva pobedom SNS u Lučanima – Marinika, shvati, nećemo stati“, naveo je Đukanović, koristeći slogan pretnju koju su joj desničarske grupe takođe upućivali.

Na takve navode besno i oštro reagovali su mnogi, među njima i Daško Milinović, rečima: „Hoće li sad svinja nacistička njištati da ga ugrožavaju na internetima? Fašistički vepru, nećemo ti dvaput reći, na ražnju ćeš se peći.“

Obojica su dali iskaze u Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, ali za razliku od Đukanovića, Daško je uhapšen i zadržan u pritvoru 13 sati.

* Daško, da li ste to doživeli kao hapšenje?

– Pa to jeste hapšenje i nije pitanje mog ličnog doživljaja. Došli su, a ja nisam bio kod kuće, pa su me pozvali i došao sam. Bio je informativni razgovor koji je postao hapšenje i pritvor.

* Dao si izjavu u Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, šta si im rekao? Da li si se osećao kao visokotehnološki kriminalac?

– I kao organizovani! Jer je to isti sektor policije. Rekao sam im ono što sam, uz neka pojašnjenja, rekao i tužiocu i sudiji. Da je stvar očigledan apsurd i politička svinjarija. Da pretnje nema i da od mene niko nije bio niti će biti ugrožen i turan na ražanj. Da sam tu zbog partijskih pritisaka i da je potpuno suludo da me drže. Da onaj ko koristi nasilnički jezik mora da bude spreman da otrpi kritiku i da smo ravnopravni po zakonu.

* Bio si u pritvoru 13 sati, kako si se osećao?

– Da ne ispadne da sam bio predratni komunista u kraljevom kazamatu… Ćelija za trežnjenje (od antirežimskih ideja) u 29. novembar stanici je bila. Bilo je gadno, ali prolazili su nevini ljudi i borci za slobodu i mnogo gore. Mislim da tako ne treba da izgleda ćelija u 21. veku, nema potrebe za tim.

* Pošto si bio u zatvoru, kao i svi pravi revolucionari, osećaš li se sada još revolucionarnije?

– To mi je falilo za moj revolucionarni CV, hvala Vučiću što mi je i to omogućio. Ne treba više da mi pomaže, „Kapital“ ću prevoditi kod kuće. Ili bar pročitati.

* Vas dvojica, duet Daško i Mlađa, uredno ste proterani sa nekoliko novosadskih radio-stanica, pa sada emitujete svakodnevni „Alarm“ sa podkasta, izvrgavate kritici, ruglu i podsmehu sve, počev od gradskih direktora i funkcionera, do vrhovnog vođe. Već dve godine ste totalno nezavisni. Kako se osećaš dok radiš u svom mediju u odnosu na ono što ste ranije radili?

– Silom prilika smo osvojili slobodu i to takvu da smo se odmah navukli. Sa raznih stanica smo se sklanjali i bili terani što zbog političkih pritisaka što zbog formatiranja programa. Ovo je nešto najbolje i osećamo se najbolje u životu. Dobro, ovih nekoliko dana sad nam se namestio i taj pritvor i to da selimo studio na novo mesto, u isto vreme. Odmaramo do 14. januara i nameštamo studio pa se vraćamo.

Od „Uzbudilnika“ do „Alarma“

Sve je počelo kada je Mlađa, tezgareći kao Deda Mraz, Dašku doneo paketić za Novu 1987. u firmi gde su radili Daškovi mama i tata… Baš smo skoro nešto računali i mislimo da se poznajemo negde oko 20 godina. Stari drugari sa pank scene. Svirali u bendovima, pravili fanzine, radio-emisije, ozbiljne časopise, organizovali koncerte i žurke. Ponovo se našli na zajedničkom radio poslu u rano proleće 2011. i otad se skoro svako jutro gledamo i slušamo. Jutarnji program Uzbudilnik radili smo na ASFM radiju i brzo postigli značajan uspeh, nakon toga prešli smo na B92 radio, sa nacionalnom frekvencijom i iz Novog Sada godinu i po dana budili ljude u Srbiji i svuda po svetu. Bežeći od kretenističkog formatiranja, obreli smo se na O Radiju RTV gde smo se najlepše moguće skućili i opustili. Oštro sečivo političke džiberizacije amputiralo nas je sa RTV 1. oktobra 2016. Tada smo odlučili da probamo ovo – naš internet radio-program i podcast i da živimo od direktne finansijske podrške naših slušalaca, navodi Daško Milinović.

Tagovi

Povezani tekstovi