Deca i zloupotrebe na internetu

deca-i-internet

[box align=’box-left’ id=’7023′]

Starosna granica za korišćenje računara i Interneta iz godine u godinu postaje sve niža. Deci osnovnoškolskog uzrasta najzanimljive su svakako igrice ali i društvene mreže, posebno Fejsbuk, koji koriste za različite svrhe.

„Ima tu svega. Od toga kakva su bila pitanja na kontrolnom do zakazivanja tuča“, kaže Rastko Zekić iz Udruženja „Novo kulturno naselje“.

Upravo su društvene mreže najrizičnije područje kada je reč o nasilju u virtuelnom svetu.

„Definitivno su društvene mreže mesto gde su deca najosetljivija kada je reč o nasilju u medijima. Upravo neinformisanost, neobaveštenost i neznanje o tome kako funkionišu društvene mreže otvaraju prostor za zloupotrebu dece“, rekao je Dejan Marjanović, urednik multimedijalnog programa RTV .

Opasnost od zloupotrebe dece na Internetu ne dolazi samo, kako se često misli, od odraslih nego i od vršanjaka. Deca nisu samo žrtve, već su i sprovodioci nasilja, i stoga je neophodno da budu svesna ne samo opasnosti koje vrebaju iz ćoškova „mreže“, nego i odgovornosti koje oni kao najmlađi korisnici imaju.

Stručnjaci su saglasni da pored formalnog i neformalnog obrazovanja najveću ulogu u kontroli ponašanja dece na Internetu, prevenciji nasilja, koje može da istupi iz virtuelnog u realan svet, imaju roditelji.

Jasno je da je apsolutna kontrola ponašanja školaraca na Internetu nemoguća, ali i nepotrebna. Najvažnije, ističu naši sagovornici, jeste informatička pismenost dece, ali i roditelja kao nužan preduslov funkcionisanja u savremenom svetu.

Tagovi

Povezani tekstovi