Demostat: Nacionalne frekvencije otvoreno u službi vlasti

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Javni servis je neizbežno prvi na udaru kada se govori o objektivnom informisanju, jer pripada svim građanima, a tradicionalno se stavlja u službu vladajućih struktura zbog čega je nivo poverenja gledalaca u Radio-televizije Srbije na vrlo niskom nivou, piše danas istraživačko-izdavački centar Demostat.

S druge strane, za televizije sa nacionalnom pokrivenošću koje su u privatnom vlasništvu ne dovodi se u pitanje činjenica da su platforme za promociju Srpske napredne stranke, „jer iz vlasništva, valjda, proizilazi pravo da svojim uređivačkim konceptom podržavaju političku opciju kojoj su naklonjeni, pa i aktuelnu Vladu“, piše „Demostat“.

 

Podseća se da su vlasnici televizija sa nacionalnim frekvencijama srpski biznismeni, „za koje se vezuje više ili manje kontroverzi“.

 

Dodaje se da je i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučič jasno rekao da „TV Pink podržava Vladu jer svako ima pravo da iskaže svoje mišljenje“ i dodao da to spada u „evropske vrednosti“.

 

Naglašeno je da televizije Pink i Hepi mogu svojom uređivačkom politikom da daju podršku kome god žele, ali da nema sumnje da te televizije „vešto koriste inertnost Regulatornog tela za elektronske medije i često ne rade u skladu sa Zakonom o elektronskim medijima“.

 

Demostat podseća da je prema Zakonu o elektronskim medijima pružalac medijske usluge dužan da „obezbedi slobodno, istinito, potpuno i blagovremeno informisanje i da poštuje pravilo druge strane, što znači da druga strana ravnopravno može da se izjasni“.

 

Istaknuto je da je primetna velika zastupljenost stranaka na vlasti, a posebno dominanacija predsednika Srbije u informativnim emisijama privatnih televizija sa nacionalnom pokrivenošću, uz značajan porast negativnog izveštavanja o opozicionim strankama.

Tagovi

Povezani tekstovi