Deveti član pod istragom

Na sednici u petak 19. maja odbijeni su prigovori BK Telekoma, niške TV Pet i domaćih partnera mreže RTL. Time su članovi Saveta proglasili konkurs za izdavanje dozvola za nacionalne TV frekvencije završenim. Savet RRA broji devet članova, ali se jedan od njih, koga su novinari u šali nazvali „čovekom iz senke“, nije pojavio tokom čitave konkursne procedure. Reč je o članu koga su izabrali sami članovi Saveta (pošto njih osam bira devetog po Zakonu o radiodifuziji) Goranu Karadžiću s novosadske TV Apolo. Razlog, kako takođe nezvanično saznajemo, je dogovor s Karadžićem da izostane iz rada Saveta pošto se protiv njega vodi istraga vezana za trošenje novca od donacija. Karadžić je u istom istražnom postupku s Predragom Petkanićem sa RTV Kragujevac.


Danas je imao uvid i u tekst prigovora RTL. Zanimljivo je da je ovaj, pravnički vrlo detaljan i obiman tekst od 25 strana, upućen RRA samo dan pre odbijanja 18. maja.
Pravnici RTL prigovaraju Savetu RRA, između ostalog, da je propustio da „merljivo uporedi prijave na konkurs“, kako mu nalažu propisi. Najzanimljiviji deo prigovora odnosi se na razlog zbog koga je RRA ostao bez dozvole, a to je neodgovarajuća vlasnička struktura. Članovi Saveta su još tokom javnih razgovora isticali da je ukupan strani kapital RTL preko zakonskih 49 odsto. Međutim, pravnici RTL tvrde da su domaći partneri Mali kolektiv, Atlas sistem, Farmasvis i HVB banka SCG osnovani i registrovani u Srbiji, te da stoga za njih važi Zakon o stranim ulaganjima. A po njemu imaju pravo na jednake uslove poslovanja. Više puta izrečena primedba Nenada Cekića, predsednika Saveta RRA, da je kapital RTL nedovoljno transparentan jer je registrovan na egzotičnim, preciznije Devičanskim ostrvima, u prigovoru se takođe opovrgava. Navodi se da su osnivači Malog kolektiva kompanije Euro trejd holdins i Anglojuropijan market asosijetes registrovane na Britanskim devičanskim ostrvima. Međutim, reč je o prekomorskoj teritoriji Velike Britanije na kojoj se posluje u skladu s međunarodnim standardima i na koju se odnosi sporazum Velike Britanije i Jugoslavije o ekonomskoj saradnji iz 2004. koji ima snagu zakona.
Opširno analizirajući dokumentaciju učesnika koji su dobili dozvole za rad, kao i sopstvenu dokumentaciju, RTL zaključuje da je Savet RRA dodelivši dozvole novoosnovanoj Avali i specijalizovanom Hepiju, kao i Košavi s „lascivnim i trivijalnim programom“, dao prednost poslovno neuspešnim stanicama, male gledanosti i bez imalo ili dovoljno iskustva. Pri tome, navodi, RTL, Košava i Avala ne ispunjavaju osnove organizacione uslove za rad stanice, jer nisu priložile statut kojim su utvrđeni naziv i drugi detalji. Kako se zaključuje, ove stanice nisu i ne mogu biti konkurencija jakim televizijama koje su takođe dobile dozvole – Pinku, B92 i Foksu i ne mogu voditi tržišnu utakmicu s njima. Kada je reč o finansijskom delu i ulaganjima reč, RTL je najavio ukupna ulaganja od 221,9 miliona evra tokom sedmogodišnjeg rada na koji period se izdaje dozvola, što je druga po visini suma na konkursu, posle Pinka.


J. Lukač


 

Tagovi

Povezani tekstovi