Digitalizacija uspešno završena

antena-17

[box align=’box-center’ id=’7898′]

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac smatra da digitalizaciju ne treba posmatrati kao cilj sam za sebe, niti da bi tehnološki napredak smeo da postane jedino merilo uspeha.

„Tehnologija bez ideja i tehnologija bez sadržaja ipak je samo „gomila gvožđa“. Samo sa novim idejama i novim sadržajima, svojevrsnom duhovnom digitalizacijom, nove tehnologije dobijaju puni smisao, služe javnom interesu i koriste opštem dobru“, istakao je Tasovac.

Prema njegovim rečima, Srbija je uspela da završi proces digitalizacije TV signala u predviđenom roku, te da je sada gledaocima na raspolaganju čitav niz pogodnosti, poput kvalitetnije slike, mogućnosti odloženog gledanja programa, raznovrsnije ponude kanala, lakša dostupnost sadržaja licima sa invaliditetom.

Ipak, ministar kulture smatra da je suštinsko pitanje da li će u digitalizovanim medijima kultura dobiti značaj koji zaslužuje, ili će, kako je naveo, biti „skrajnuta, potisnuta i zakopana u blatu tabloidne hiperprodukcije“ koja je u Srbiji obeležila kraj analogne ere.

On smatra da svi učesnici na javnoj sceni imaju odgovornost za neophodni medijski zaokret ka sadržajima koji na pravi način promovišu javni interes, ili, kako je rekao, za početak ne vređaju ničiju inteligenciju.

„Kako će ubuduće izgledati medijska slika Srbije, zavisi od države, vlasnika medija, glavnih i odgovornih urednika, samih novinara, ali i onih čija je javna reč putem medija dostupna milionima ljudi“, rekao je Tasovac.

Prema njegovim rečima, s obzirom na povlačenje države iz vlasništva u medijima, njihova odgovornost u zaštiti javnog interesa dobija neuporedivo veću težinu i značaj, posebno što će građani javne servise od 1. januara 2016. direktno finansirati putem takse.

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport naveo je da je kraj procesa prelaska na digitalno emitovanje važan događaj i čestitao je Vladi Srbije i svim učesnicima na tom procesu, što, kako je rekao, drže korak sa drugim zemljama Evrope i što su uspeli da završi proces digitalizacije u roku.

„Time se otvara novi svet usluga i sadržaja, u cilju da građani uživaju u televiziji, a takođe to nosi prednosti za srpsku privredu, jer će prodaja digitalne dividende omogućiti bolji razvoj širokopojasnog interneta i bolju pokrivenost mobilne mreže“, rekao je Devenport.

Prema njegovim rečima, Evropska unija je pomogla proces digitalizacije u Srbiji sa 10,5 miliona evra kroz IPA fondove, koji su opredeljeni za kupovinu opreme za emitovanje televizijskog signala, kao i da je obezbedila ekspertsku podršku.

„Podrška EU se ovde ne završava. U toku je priprema novog programa podrške medijima za period 2016-2017, koji će omogućiti podršku ovom sektoru u izazovima koje donosi novo digitalno doba“, rekao je Devenport.

On smatra da je zadatak da se na najbolji način iskoristi informaciono-komunikacione tehnologije za dalji ekonomski napredak, inovativnost i kreativnost. 

On je dodao da medijski zakoni daju važan pravni okvir, kao i da je neophodno da se proces privatizacije završi na transparentan način, da bi se, kako smatra, obezbedio medijski pluralizam.

Šef misije OEBS-a u Srbiji Peter Burkhard ukazao je da promene nose velike izazove, pružaju različite ideje i mogućnosti, kao i da će morati da se unapredi dostupnost medijskog sadržaja i da građani iz dalekih područja dobiju pristup širokopojasnoj mreži.

On se osvrnuo na medijske zakone, usvojene prošle godine, ističući da su veoma važni, jer se mediji, kako je rekao, suočavaju sa izazovima, budući da se novi modeli moraju neprestano usvajati. 

„Tehološke inovacije koje donosi digitalizacija unaprediće i ostvarivanje nekih drugih prava, kao na primer emitovaće se programi na jezicima nacionalnih manjina“, rekao je Burkhard.

Pomoćnica ministra za telekomunikacije Irini Reljin podvukla je da je proces digitalizacije uspešno završen i zahvalila svima koji su učestvovali u tom procesu.

Ona je izrazila nadu da će se u narednom periodu uspešno završiti postupak prodaje digitalne dividende, odnosno frekvencija koje su oslobođene prilikom prelaska sa analognog na digitalni signal.

Konferenciji je prisustvovao i direktor za medije Evropske radiodifuzne unije Žan Filip de Tender, koji je ukazao da će digitalizacija omogućiti lakšu dostupnost medijskih sadržaja, kao i veću dostupnost raznovrsnijim programima.

Konferencija „TV- od evolucije do revolucije – digitalna era“, u organizaciji RTS-a i OEBS-a, imala je za cilj da se obeleži kraj analogne ere televizije u Evropi, ali i da se razgovara o budućnosti izveštavanja u digitalnom dobu.

Na Konferenciji u zgradi RTS predstavljena je i izložba „Evolucija televizije Beograd“ i to simbolično muzejskim, živim eksponatima, fotografijama i audio- vizuelnim zapisima.

Tagovi

Povezani tekstovi