Digitalni TV signal sa Avale

tv-signa-avala-tanjug

[box align=’box-center’ id=’7628′]

Time je završen proces digitalizacije za 2,5 miliona TV gledalaca iz Beograda i okoline.

Digitalni predajnik na emisionoj stanici „Avala“ zajedno su uključili ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac i šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport.

Ljajić je najavio da će digitalizacija TV signala u Srbiji biti završena pre roka, 7. juna, umesto 15. juna kako je bilo planirano. 

Kako je istakao, isključivanje signala na Avali predstavlja sam finiš procesa digitalizacije u Srbiji, jer sa predajnika na toj planini TV signal prima 2,5 miliona građana, što je trećina stanovnika Srbije. 

„Od danas građani mogu da gledaju digitalni signal 22 stanice, od čega šest s nacionalnom frekvenciojom i 16 s lokalnom i regionalnom frekvencijom“, kazao je Ljajić. 

On je rekao i da je već danas sve bilo spremno za isključenje i preostalih analognih predajnike, ali da se odustalo od toga, jer se ne zna da li su građani u čijim regionima tek predstoji digitalizacija nabavili stetop boksove. 

Lajajić je naglasio i da digitalizacija ne bi bila uspešno sprovedena bez donacija EU od 10,5 miliona evera. 

Šef Delegacije EU Majkl Davenport ocenio je da je ovo veliki dan i da je zadovoljan kada se zadaci ispune u roku, a i pre njegovo isteka. 

Davenport je kazao da je ponosan što je EU pomogla digitalizaciju u Srbiji i izdvojila 10,5 miliona evra za opremu za emitovanje koja, kako je dodao, predstavlja kamen temeljac digitalizacije. 

On je podsetio da će digitalizacija omogućiti povećanje kvaliteta usluge, naročito za gledaoce s posebnim potrebama. 

Davenport je kazao da je reč je o velikom poduhvati koji će koristiti i privredi jer će biti omogućen brži internet koji će značiti bolje komunikacije.

Tagovi

Povezani tekstovi