Dinkić traži naslovnu stranu

BEOGRAD – Ministar finansija i potpredsednik G17 plus Mlađan Dinkić najavio je tužbu protiv lista Kurir zbog „pisanja laži u kojima ima diletantizma i nebuloza“. On je na jučerašnjoj konferenciji za novinare rekao da ga ne zanimaju pare već isključivo izvinjenje preko cele naslovne strane i da će privatno tužiti Kurir ukoliko postupak ne pokrene tužilac.


– Kurir je prevrišio svaku meru. Dosta je laži! Ako je neki funkcioner uzeo pare, mora da ide u zatvor. U suprotnom, onaj koji je tako nešto napisao, mora da odgovara. Ovaj tekst je još pre dve godine izašao u podgoričkoj Publici, a neistine su još iznosili Dušan Mihajlović i Bane Ivković. Iako ovaj pamflet postoji toliko vremena, Kuriru je bilo u interesu da ga pusti uoči godišnje skupštine EBRD-a. Mene ne zanima odakle potiče kleveta, samo sam zato da me privedu ukoliko sam učinio krivično delo. Međutim, kako sam pošteno radio, nikoga se ne plašim i ovako nešto neću dozvoliti.


Ono što me zanima jeste zašto nisu proverili informaciju jer moraju da vode računa o svom dostojanstvu. Ali Kuriru je bilo lakše da me oblati nego da proveri. Pored toga, nisu ni objavili demanti kad je poslat – kazao je Dinkić.


Dinkić je, osvrćući se na pojedine delove teksta koje se odnose na uzimanje provizija i para za G17, upada u banku, i drugih navedenih zloupotreba, rekao da „nije i da nikada neće biti podmićen, da je dobio najveće pohvale za bankarski sektor, da njegova majka nije radila u Dafiment banci, da nikada nije koristio državnu funkciju kako bi pomogao stranci….“


Pomoćnik glavnog urednika Kurira Svetomir Marjanović, obraćajući se Dinkiću na konferenciji za novinare, istakao da demanti nije izašao iz „tehničkih razloga“, jer je broj već bio zaključen, a pošto se radilo o vikend-izdanju, reagovanje je objavljeno u ponedeljak. On je rekao da Kurir ne tvrdi da je ono što piše u izveštaju istina već samo da takav izveštaj postoji.


Marjanović je potom upitao Dinkića u kakvim je odnosima 2000. godine bio sa premijerom Zoranom Đinđićem i njegovim okruženjem, aludirajući da je, po nalogu tadašnje vlasti, urađen ovaj izveštaj.


– MUP tvrdi da nikada nisam bio tema obaveštajne službe i rečeno mi je da je ovo obična anonimna dojava. I u to doba politički prethodnici hteli su da vide da li tu nešto ima, ali je tužilaštvo odbacilo sve navode. Ne verujem da je to radio Đinđić i njegovi odani saradnici, već oni koji su bili slabi i koji su tu zbog ličnih interesa, kao što je Marija Rašeta-Vukosavljević koja mu je punila glavu da hoću da preuzmem Poštansku štedionicu. Uostalom, Zoran me je inspirisao da uđem u politiku i postavio me za guvernera – rekao je Dinkić.


M.L.

Tagovi

Povezani tekstovi