DINKIĆ: U Kuriru utaja poreza i rad na crno

Na saslušanju su inspektori pokušavali da „navuku“ zaposlene da izjave da primaju platu na crno – tvrdi Vučićević, i naglašava da finansijski inspektori već 104 dana neprestano provode u redakciji Kurira kako bi pokušali da pronađu neregularnosti u knjigama. „Ovo je samo još jedan u nizu pritisaka ministra finansija Mlađana Dinkića da prestanemo da se bavimo aferama u kojima je on glavni akter“, tvrdi Vučićević. Ministar finansija Mlađan Dinkić, međutim, kaže za Danas da je „situacija sa Kurirom i Glasom javnosti vezano za poresku kontrolu veoma jasna“.


To su jedine firme iz medijske sfere čiji su vlasnici odbijali da daju neophodnu dokumentaciju potrebnu za kontrolu i samo iz tog razloga kontrola duže traje nego u drugim medijima ili firmama. Sve medijske kuće su imale istu kontrolu i njihovi vlasnici su odmah dali na uvid dokumentaciju. Ne bi bilo potrebe za intervencijom poreske policije da je vlasnik Kurira po zakonu stavio na uvid potrebnu dokumentaciju. Pošto je odugovlačio mesec-dva dana, onda je poreska uprava bila prinuđena da aktivira poresku policiju. Reč je o klasičnoj kontroli sprovođenja poreskih zakona i videlo se tokom poslednje dve nedelje da su učinjeni ozbiljni propusti – kaže Dinkić.
Prema njegovim rečima, pronađen je veliki broj ljudi koji rade na crno u tim listovima. On ističe da ni u jednoj novinskoj kući ne postoji u tom obimu toliko novinara koji rade na crno i u tako dugom vremenskom periodu.
– Osim toga, postoje osnovane sumnje da je bilo poreskih utaja. Ovde je reč o osnovanim sumnjama da je došlo do ozbiljnih prekršaja zakona a očito je da je to i bio razlog zašto vlasnik Kurira nije davao na uvid dokumentaciju. Mi smo, inače, kontrolu u drugim medijima završili u veoma kratkom roku – tvrdi Dinkić.
Ministar finansija pretpostavlja da je 20 novinara Kurira pozvano da se javi poreskoj policiji u funkciji svedoka u vezi sa ispitivanjem okolnosti rada na crno i „sigurno je da se protiv njih ne vodi nikakav postupak“. Dinkić podseća da postoje dokazi da stotinu novinara Glasa javnosti godinu i po dana nije zvanično dobilo platu i da im nisu plaćeni doprinosi.


S.Č.-I.R.

Tagovi

Povezani tekstovi