Direktor Politike: Nismo tražili smenu Ljiljane Smajlović

– U srpskoj štampi se juče pojavila vest da je Upravni odbor Politike a. d. doneo odluku da se pristupi inicijativi za izbor glavnog i odgovornog urednika našeg najuglednijeg dnevnog lista. Ova odluka je, kako se navodi, donesena na inicijativu Skupštine osnivača preduzeća Politika novine i magazini (50:50 Politika a. d. i VAC) ili, kako neki mediji navode, na inicijativu rukovodstva zajedničkog preduzeća.


Iako su razgovori na ovu temu svakodnevna pojava u ovom poslu a pogotovu na našim prostorima, važno je istaknuti da nikakva inicijativa bilo od poslovodstva bilo od Skupštine osnivača zajedničkog preduzeća nije podneta Skupštini osnivača preduzeća Politika novine i magazini niti Upravnom odboru Politike a. d.


Po važećim aktima preduzeća, imenovanje i razrešenje glavnog i odgovornog urednika spadaju u nadležnost generalnog direktora preduzeća Politika novine i magazini. Skupština zajedničkog preduzeća daje saglasnost na predlog za imenovanje ili za razrešenje a preovlađujući glas po ovom pitanju imaju predstavnici domaćeg osnivača, Politike a. d.


Proteklih meseci obavljano je više neformalnih razgovora kako sa predstavnicima osnivača, tako i sa predstavnicima društveno-političkih grupacija iz vladajuće koalicije. Prvi su po formalnom pravu, a drugi po ustaljenoj srpskoj praksi pokretali temu personalnih rešenja koja se odnose na uređivačku politiku našeg najuglednijeg lista u Srbiji.


Ideja da se glavni i odgovorni urednik bira putem javnog konkursa uz mišljenje (ali ne i uz saglasnost) redakcije mogla bi predstavljati novu dobru praksu.


Odmah po prijemu odluke Upravnog odbora Politike a. d., poslovodstvo će zakazati sednicu Skupštine zajedničkog preduzeća i doneti odluke koje su u interesu poslovanja preduzeća i ugleda koji „Politika” uživa u domaćoj i međunarodnoj javnosti.


Dužnosti i odgovornosti novinara i urednika „Politike” su izuzetno složene i zahtevne. Čitaoci i javnost svakoga dana cene rad našeg kolegijuma i ostalih kolega, što novinarsku profesiju stavlja u red najstresnijih i najrizičnijih u današnje vreme. Kritika i uticaji dobronamernih i onih drugih svakodnevna su pojava. Nije izlišno zaključiti da je potreban veliki entuzijazam i ljubav pri izboru ove profesije. Lično i profesionalno sam ponosan na napredak koji je naše uredništvo napravilo u proteklom periodu sa Ljiljanom Smajlović na čelu, kolegijumom i ostalim članovima tima. Iako su propusti životna stvarnost, napredak je očigledan.


Sa druge strane, promene su normalna i poželjna pojava. Svaka promena nabolje u svakom poslu je dobrodošla. „Politika” se mnogo promenila u protekle tri godine, spolja i iznutra. Svako ko danas radi u našem timu takođe učestvuje u tom procesu. Naš cilj je da poljuljano srpsko društvo učvršćuje napukle temelje i da nas uči da ponovo mislimo svojom glavom. „Politika” je stub na koji se danas možemo osloniti bez rizika da padnemo. Ko god da vodi ili uređuje „Politiku” danas ili u budućnosti, mora da ima isti zadatak. „Politika” jeste naš nacionalni ponos a njen razvoj i očuvanje obaveza za sve.


Naše čitaoce ovim putem obaveštavamo da ćemo svakodnevno izveštavati o ovoj i drugim važnim temama i savetujemo im da na vreme, svako jutro, obezbede svoj primerak „Politike” koji se još uvek prodaje po veoma pristupačnoj ceni od 30 dinara.


Srdačan pozdrav,


Srđan Janićijević,
generalni direktor

Tagovi

Povezani tekstovi