Direktor slovenačke novinske agencije podneo ostavku, optužio vladu za ucene

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Dugogodišnji direktor nacionalne novinske agencije Slovenije STA Bojan Veselinovič podneo je ostavku, rekavši da ne pristaje na ucene kojima je ta agencija već duže vreme izložena od vlade Janeza Janše, javlja Hina.

Veselinovič je na čelu agencije od 2009. godine, mandat mu je isticao krajem ove godine, a vlada je nedavno objavila novi konkurs za vođenje agencije kojoj od početka godine odbija da isplaćuje predviđena budžetska sredstva za obavljanje javne službe informisanja.

 

U izjavi povodom davanja ostavke Veselinovič je kazao je da se za taj potez odlučio nakon što je sve učinio da se finansiranje obnovi i dođe do dogovora, ali da nije želeo da potpiše ponuđeni novi ugovor o finansiranju u obliku vladine uredbe kojom se agencija „ucenjuje“ uslovima kojima bi se doveli pod kontrolu njen rad i uređivačka politika.

 

„Finansijska blokada je bila tako velika da sam shvatio da je moja ostavka najmanje loše rešenje od svih preostalih“, kazao je Veselinovič.

 

Predsednica sindikata novinara Alenka Potočnik izjavila je da je za sve zaposlene u agenciji Veselinovičeva odluka šokantna i da imaju sredstava za plate samo za još jedan mesec.

 

Pozvala je vladu da pitanje finansiranja reši u što kraćem roku i omogući da agncija nastavi sa autonomnim i nezavisnim obavljanjem novinarskih poslova.

 

Reagovalo je i Slovensko novinarsko društvo (DNS) navodeći da je stanje u oblasti novinarstva u Sloveniji alarmantno te da će o problemima u agenciji STA obavijestiti međunarodne organizacije.

 

Kako je izjavila predsenica Društva Petra Lesjak Tušek, STA se našla u situaciji da s vladom Janeza Janše potpiše „štetni ugovor“ kojim bi se finansiranje javne informativne službe obnovilo, ali bi po nametnutim uslovima opao kvalitet novinarskog rada i došlo do otpuštanja zaposlenih, dok je druga alternativa ako se to ne učini odlazak STA u stečaj.

 

„Ova vlada je grobar slovenskog novinarstva, ne samo  u slučaju STA“, kazala je Tušek, dodavši da ta vlada vrši pritisak i na druga uredništva i medijske kuće, posebno na javnu televiziju RTV Slovenija koju želi „podjarmiti“.

 

Direktor vladine kancelarije za komunikacije (UKOM) Uroš Urbanija, čovjek od poverenja premijera Janeza Janše, odbacio je tvrdnje o pritiscima na agenciju putem uslovljavanja potpisa novog ugovora o finansiranju.

 

„Veselinovičeva ostavka je svojevrsno iznenađenje. Nakon što smo u pregovorima praktično prihvatili sve njegove zahteve, osim onih koji su bili u očitoj suprotnosti sa zakonom, novi ugovor o finansiranju bio je spreman za potpisivanje“, naveo je Urbanija u objavi na Tviteru.

 

Rukovodstvo i novinari STA već su mesecima u sporu s Janšinom vladom koja odbija da im iz budžeta isplati dva miliona evra, ili polovinu godišnjeg budžeta za obavljanje javne službe informiranja. Drugu polovinu agencija ostvaruje na tržištu.

 

U međuvremenu su novac prikupljali donacijama i uredno obavljali posao iako je zbog neizvesne budućnosti iz agencije ove godine otišlo petnaestak ljudi.

 

Po zakonu o STA, vlada je dosad isplaćivala novac u redovnim mesečnim ratama, što je prestalo početkom ove godine.

 

Janša je više puta optužio nacionalnu agenciju za navodno širenje „lažnih vesti“ i nazivao njihov rad „sramotnim“ te je preko svoje kancelarije za informisanje tražio promenu rukovodstva.

Tagovi

Povezani tekstovi