Direktor TV Apola nasledio dug od 15 miliona dinara

Tomašević ističe da je nekoliko bivših radnika pokrenulo sporove koje su i dobili jer po zakonu nisu mogli biti otpušteni kao višak.


– Ne znam koja novčana suma treba da se isplati za izgubljene sporove, ali pretpostavljam da je to oko milion dinara. Televizija „Apolo“ nema tih para, a ima i novih najava za pokretanje tužbi. U prethodnom periodu nije bilo masovnog zapošljavanja, jer male plate u ovom preduzeću nisu nikog privlačile. „Apolo“ nije imao programsku šemu, disciplina nije postojala, a kolektiv nije ni znao koje su razmere deficita. Još se javljaju bivši članovi Upravnog i Nadzornog odbora da će nas tužiti jer im novčane nadoknade kasne godinu dana – rekao je Tomašević. – Šokirao sam se kad sam video da dugovi prelaze 15 miliona dinara i samo se nadam da je taj iznos konačan. Poslovni prostor potražuje blizu osam miliona za zakup kancelarija, a od toga je pet miliona na račun kamata. Pri tom im je data blanko menica. Nije mi jasan taj maćehinski odnos grada prema „Apolu“, a i mi i „Poslovni prostor“ jesmo gradska preduzeća. Televizija je za ZIG radila promocije, a to nikad nije plaćeno.


Tomašević nije mogao tvrditi da je bilo kriminalnih radnji, ali je sve, kako kaže, posledica skupe nebrige gradske vlasti. Po Tomaševićevim rečima, prenosi Skupštine grada čist su trošak za televiziju, jer dosad to niko nije plaćao, a s obzirom na to da „Apolo“ nema reportažna kola ni relej, gradski parlament je unajmljivao opremu od privatnika, da bi taj isti privatnik novac potraživao od televizije. Slična situacija je i s ažuriranjem sajta Skupštine grada, što je za Tomaševića uzeta obaveza bez ikakvog smisla, jer nijedna faktura za isplatu tog posla nije stigla.


– U Gradskoj kući mi je rečeno da u prethodnom periodu „Apolo“ nikad nije tražio novac iz rebalansa budžeta, a moraćemo da promenimo taj odnos grada prema nama, jer smo i mi javno preduzeće kao i druge firme. Finansijska priča je bitna, jer jedino tako možemo imati jaku i dobru kadrovsku strukturu, a ako grad bude imao dobre volje kao osnivač da nam pomogne, uspećemo da stanemo na svoje noge – objasnio je Tomašević. – U ovom trenutku je bitno da grad pokaže razumevanje, jer će do jeseni služba marketinga početi da donosi novac. U izradi je nova programska šema, sprema se jutarnji program, autorske emisije s novim autorima, imaćemo uređivačku koncepciju, što dosad nije bio slučaj. Promeniće se i sadržaj filmova i serija, jer nije uvek najbolje da produkcija bude što jeftinija. Planiramo da na jesen krene program na jezicima manjina, jer je to naša obaveza prema Novog Sadu kao takvoj sredini, a tu očekujemo i pomoć Izvršnog veća Vojvodine.


Novinar: D. Ignjić

Tagovi

Povezani tekstovi