Direktor Vukotić radi za nemački Vac

Beograd-Manojlo Manjo Vukotić, direktor kompanije „Novosti, potpisao je 10. maja 2003. godine ugovor s nemačkom medijskom kućom „Vac“, kojim mu pripada iznos od 500.000 evra, tvrdi se u dopisu koji je potpisao Predrag Pasuljević, predsednik Skupštine Udruženja malih akcionara „Novosti“. Nacional je došao do dopisa koji je Pasuljević uputio Upravnom odboru „Novosti“ u kome se navodi da je sa sadržajem ugovora između Vukotića i Vac-a nedavno upoznat i Vojislav Koštunica predsednik Vlade Srbije.


Dokumentacija koju je predsednik akcionara prložio Advokatskoj kancelariji Leontijević u Beogradu, prema njegovim tvrdnjama, dokazuje da je tajni ugovor Vukotić dogovorio još pre dve i po godine (15. decembar 2002.god), a da je šest meseci kasnije svojim potpisom potvrdio i prijem 75.000 evra. Reč je, kako stoji u dopisu, o „konsultantskom ugovoru“, kojim se Vukotić obavezuje da za račun Vac-a prati razvoj medijskog tržišta na području SCG i da o tome svaka tri meseca pismeno referiše ovoj nemačkoj kompaniji. On se, takođe, obavezuje i da „lobira za račun Vac-a i da im pribavlja poslove“, a da se „ne bavi konsultantskim poslovima ni za jednu drugu kompaniju“.


-Vukotić je potpisao i posebnu klauzulu kojim je precizirano da, pored pomenutog iznosa od 500.000 evra, dobije i posebnu nagradu za poslove, koji bi, njegovim posredstvom, Vac zaključio s firmama u SCG i RS. Visina bonusa bi se određivala posebnim aneksom-navodi se u pismu malih akcionara. Kao Vukotićev pomagač u „kriminaslnim radnjama“, apostrofira se Dejan Gajić, predsednik UO „Novosti“, koji je navodno prisustvovao svim razgovorima s Vac-om. Iako mu je bila obaveza da o potpisivanju ugovora obavesti UO i Skupštinu akcionara, Gajić, kako se navodi u dopisu, to nije učinio. On je, naglašava se, više puta javno tvrdio da nije istina da Vukotić ima ugovor s nemačkom kompanijom. Direktor „Novosti“ je, stoji u dopisu akcionara, sprečavao i upis u knjige akcionara u Centralni registar, a time i održavanje i Skupštine akcionara.


-Mali akcionari „Novosti“ traže od Upravnog odbora kompanije da odmah zakaže vanrednu sedmicu i izjasni se o tri zahteva. Da se Vukotić i Gajić odmah smene sa svih funkcija u kompaniji, da se na njihova mesta postave vršioci dužnosti i da se zakaže Skupština akcionara, koja će odlučiti o daljim koracima. Pomenut je samo deo nemoralnih i nedozvoljenih radnji koje će biti sankcionisane krivičnim zakonom. U toku je kompletiranje dokumentacije, kako bi protiv Vukotića i njegovih pomagača bila što pre pokrenuta krivična prijava pred organima gonjenja-zaključuje se u dospiu malih akcioanara „Novosti“.


S.Vidić

Tagovi

Povezani tekstovi